Pandemik mungkin percepat sekularisasi di Eropah dalam 10 tahun

Seorang kardinal menyatakan bahawa pandemik coronavirus mungkin telah mempercepat sekularisasi di Eropah sebanyak 10 tahun.

Sep 12, 2020

VATIKAN: Seorang kardinal menyatakan bahawa pandemik coronavirus mungkin telah mempercepat sekularisasi di Eropah sebanyak 10 tahun.

Dalam temu bual dengan L'Osservatore Romano pada 2 September, Kardinal JeanClaude Hollerich mengatakan bahawa beliau percaya bahawa jumlah umat Katolik yang pergi ke gereja akan menurun akibat COVID-19.

Ketika ditanya apakah beliau berpendapat Gereja di Eropa akan muncul lebih kuat atau lebih lemah akibat pandemik itu, beliau berkata: “Saya memikirkan negara saya: jumlah kami akan berkurangan. Kerana semua orang yang tidak lagi datang ke Misa, kerana mereka datang hanya kerana alasan budaya, ‘budaya Katolik’. Mereka telah melihat bahawa hidup sangat selesa. Mereka dapat hidup dengan baik tanpa perlu datang ke gereja. Bahkan Komuni Pertama, katekismus untuk kanak-kanak, semua ini akan menurun jumlahnya, saya hampir pasti akan hal ini.”

“Tetapi itu bukan keluhan dari pihak saya. Kita akan menjalani proses ini walaupun tanpa wabak. Mungkin memerlukan 10 tahun lagi.”

Stephen Bullivant, profesor teologi dan sosiologi agama di St Mary’s University, Twickenham, di UK, menyatakan bahawa beliau telah membuat pernyataan serupa dengan Hollerich dalam eBooknya baru-baru ini iaitu Catholicism Time of Coronavirus.

“Sekurang-kurangnya dari segi kehadiran di gereja, kita hampir pasti akan melihat 'lonjakan ke hadapan atau kecepatan penurunan di mana ia memang sudah lama berlaku,” katanya. "Banyak keuskupan telah melaku kan ramalan pada tahun-tahun sebelumnya, jadi jika aliran sekarang berterusan, kita akan mempunyai X bilangan paderi aktif untuk jumlah Y umat aktif ke Gereja menjelang 2040.”

“Sama ada saya menjangka '10 tahun', saya tidak tahu —tetapi itu tidak mustahil.” Hollerich, Uskup Agung Luxembourg dan presiden Komisi Konferensi para Uskup Kesatuan Eropah (COMECE), mengatakan bahawa Gereja di Eropah perlu bertindak balas terhadap keadaannya yang lemah dengan kerendahan hati.

Katanya, “Tetapi pada saat ini, Gereja harus diilhami oleh kerendahan hati yang memungkinkan kita untuk menyusun semula diri kita dengan lebih baik, untuk menjadi lebih Kristiani, kerana jika tidak, budaya agama Kristian ini, satu-satunya budaya Katolik, tidak dapat bertahan lama, kerana tidak ada atau bilangan yang menghidupinya semakin kurang.”

Tegasnya, “Saya rasa ini adalah peluang besar bagi Gereja. Kita mesti memahami risiko ini, kita mesti bertindak balas dan membangun struktur misionari baharu. Dan ketika saya mengatakan para misionari, saya maksudkan tindakan dan kata-kata. Saya juga berpendapat bahawa di dunia, setelah wabak ini, Barat, Amerika Syarikat, dan Eropah, akan menjadi lebih lemah daripada sebelumnya, kerana kecepatan yang dibawa oleh virus ini akan menjadikan ekonomi lain, negara lain, berkembang. ”

“Tetapi kita mesti melihatnya dengan realisme, kita mesti meninggalkan Eurocentrisme yang ada dalam pemikiran kita dan dengan kerendahan hati kita harus bekerja dengan negara lain untuk masa depan umat  manusia, untuk mendapatkan keadilan yang lebih besar.”

Misa  umum ditangguhkan di seluruh Eropah selama beberapa bulan untuk menyekat penyebaran COVID-19. Meskipun liturgi umum telah bermula kembali, bukti anekdot menunjukkan bahawa kehadiran umat jauh lebih rendah dibandingkan dengan sebelum krisis.

Di beberapa negara ada sekatan ketat jumlah umat Katolik yang dibenarkan menghadiri Misa pada satu-satu masa kerana kebimbangan mengenai penularan virus.

Terdapat 2,304,846 kes COVID-19 yang dilaporkan di Kesatuan Eropah / Kawasan  Ekonomi Eropah dan UK pada 4 September, dengan 182.358 kematian, demikian menurut  Pusat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Eropah.

Hollerich, seorang Yesuit dilantik sebagai Uskup Agung Luxembourg pada tahun 2011. Beliau menerima topi merah pada 5 Oktober 2019, menjadi kardinal pertama dari Luxembourg, sebuah negara dengan jumlah penduduk hanya 626,000.

Hollerich memberitahu L’osservatore Romano bahawa reaksi positif terhadap ensiklik Laudato si 2015 Paus Francis menunjukkan bahawa budaya Kristian masih hidup di Eropah. ––CNA

Total Comments:0

Name
Email
Comments