Pembukaan semula rumah ibadat dan panduan merayakan Sakramen-sakramen di bawah PKPP

Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, telah mengumumkan pada hari ini akan keputusan yang telah diambil dalam Mesyuarat Khas Menteri yang mengizinkan semua tempat ibadat bukan Islam, kecuali yang berada di zon merah, untuk meneruskan aktiviti keagamaan semasa tempoh Pemulihan. Perintah Kawalan Pergerakan, yang berkuat kuasa mulai 10 Jun 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Jun 20, 2020

Notis Canseri Keuskupan Agung Kuala Lumpur 15 Jun 2020
Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, telah mengumumkan pada hari ini akan keputusan yang telah diambil dalam Mesyuarat Khas Menteri yang mengizinkan semua tempat ibadat bukan Islam, kecuali yang berada di zon merah, untuk meneruskan aktiviti keagamaan semasa tempoh Pemulihan. Perintah Kawalan Pergerakan, yang berkuat kuasa mulai 10 Jun 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Sila perhatikan bahawa kebenaran ini adalah tertakluk kepada kepatuhan terhadap syarat-syarat yang dinyatakan dalam Prosedur Operasi Standard untuk Tempat Ibadah nonMuslim (selanjutnya disebut SOP) yang dikeluarkan oleh Kementerian Perpaduan Nasional (MNU) dan Majlis Keselamatan Nasional (NSC ), yang merangkumi seperti yang berikut:

1.Bilangan umat yang hadir pada mana-mana ibadat adalah terhad kepada sepertiga dari kapasiti tempat ibadat;

2.Umat yang mempunyai tanda-tanda seperti demam, batuk,masalah pernafasan dan selsema tidak dibenarkan untuk mengikuti Misa. Umat yang menghidap diabetis, barah dan penyakit-penyakit tertentu tidak dibenarkan untuk mengikuti Misa. 

3.Umat berusia lebih 70 tahun dan kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak dibenarkan untuk mengambil bahagian. Larangan ini tidak dikenakan kepada paderi yang memimpin.

4. Semua hadirin menjalani pemeriksaan suhu dan pendaftaran sebelum memasuki tempat ibadat. SOP menghendaki semua hadirin memuat turun aplikasi MySejahtera. Kami juga akan melakukan pendaftaran manual untuk tujuan penyenaraian dan pengesanan kenalan. Keuskupan Agung akan mempunyai pengimbasan Kod QR tambahan untuk rekod kami sendiri untuk membantu pihak berkuasa dalam penyenaraian dan pengesanan kenalan.

5. Pelbagai tempat ibadat tetap dikenakan syarat tambahan yang dikenakan oleh pihak berkuasa Negeri.(Sila periksa dengan Negeri anda masing-masing

Sebagai tambahan kepada syarat-syarat di atas, Keuskupan Agung Kuala Lumpur juga akan menggunakan Pedoman  Perayaan Sakramen di bawah PKPP dan tempoh selepas PKPP bertarikh 15 Jun 2020 (selanjutnya disebut Garis Panduan).

Garis panduan ini adalah untuk membantu paroki untuk mempersiapkan dan melaksanakan langkah-langkah keselamatan untuk pembukaan semula ibadat awam,  sakramen dan kegiatan keagamaan lain di gereja dan kapel kita. Garis Panduan mencadangkan pendekatan empat fasa untuk pembukaan semula gereja, kapel, dan pusat Misa. Empat Fasa itu adalah seperti berikut:

FASA 1
-- Menubuhkan Tim Tindakan Paroki
-- Merancang, mempersiapkan, peletakan tanda, peralatan-peralatan yang diperlukan
-- Merekrut dan Melatih para sukarelawan (Mencuci, Warden, Pemeriksaan Suhu dan Pendaftaran, Liturgi).
-- Konsultasi dengan Majlis-majlis untuk menentukan kriteria pemilihan bagi kehadiran dalam Misa. Pengurapan orang -- -- Sakit dan Pengakuan (dengan temujanji).
-- Ibadat pengebumian di rumah dan Parlour – terhad kepada 15 hadirin.

FASA 2 
-- Hanya satu Misa Umum dalam seminggu (Ahad) (Misa pertama harus tidak seawal dari tarikh 28 Jun 2020).
-- Percubaan, mengubah suai dan pelaksanaan berperingkat SOP dan Garis Panduan.
-- Upacara Pengebumian di Gereja. Pengurapan orang Sakit dan Bayi di rumah (dengan temu janji).
-- Pengakuan sebelum -- Misa boleh disambung semula.

FASA 3
-- Misa-misa tambahan pada hujung minggu.
-- Pengebumian, Perkahwinan, Pembaptisan dewasa dan Penguatan Gereja. 

FASA 4
-- Misa Harian akan diadakan  semula.

Tempoh setiap fasa di atas akan ditentukan oleh Paderi Paroki dengan syarat bahawa Misa awam pertama di bawah Fasa 2 tidak boleh lebih awal dari 28 Jun 2020 dan dengan syarat bahawa syarat-syarat Garis Panduan dan SOP dipatuhi.

Semua aktiviti bertatap muka secara fizikal, seperti kelas Minggu/Katekismus/ sesi-sesi IKD, mesyuarat (paroki dan BEC), formasi, tetap ditangguhkan sehingga diberitahu kelak. Kementerian dan kumpulan digalakkan menggunakan platform maya untuk menjalankan kelas, mesyuarat atau aktiviti mereka.

Dalam Surat Pastoralnya, “Gereja Melangkah Keluar dari PKP” bertarikh 11 Jun 2020, Uskup Agung Julian Leow D.D telah mengingatkan kita bahawa “Ekaristi sesungguhnya sumber dan kemuncak hidup Kristian,” dan harus selalu menjadi keutamaan kita. Namun, adalah juga keutamaan dan tanggungjawab Gereja untuk memastikan umat Katolik dapat kembali ke Gereja dengan langkah-langkah keselamatan sejajar dengan semua rekomendasi nasihat kesihatan awam.”

Oleh kerana Misa adalah terkawal dan terbatas dalam penyambungan semula Misa dan sekatan dalam bilangan kehadiran, harap maklum bahawa Bapa Uskup akan terus memberi pengecualian umat beriman dari kewajipan menghadiri Misa pada hari Minggu dan Hari-hari Wajib. Keuskupan Agung juga akan terus menyiarkan Misa secara langsung untuk kepentingan rohani mereka yang tidak dapat menghadiri Misa.

Canselor Keuskupan Agung
Kuala Lumpur

Total Comments:0

Name
Email
Comments