Pengajaran dari kejadian di tempat letak kereta

Pengajaran dari kejadian di tempat letak kereta

Dec 07, 2018

Naluri semulajadi sentiasa memberikan kita 'perkhidmatan' yang terbaik, hinggalah ke suatu tahap. Ia adalah pelindung diri dan yang sihat , hinggalah ke suatu tahap. Biar saya jelaskan.

Baru-baru ini saya berada di perlawanan bola sepak dengan beberapa kawan. Kami menggunakan dua buah kereta untuk menyaksikan perlawanan itu dan diletakkan di tempat letak kereta bawah tanah stadium. Tiket kami pula meletakkan kami di bahagian berbeza dalam stadium maka kami terpisah sepanjang perlawanan lalu setiap kami, duduk di bangku masing- masing. Apabila perlawanan berakhir, saya menuju ke tempat letak kereta di mana kereta kami diletakkan, bersama sebahagian rakan.

Dalam sepuluh minit itu, rakan lain belum muncul. Sambil menunggu, saya dan rakan-rakan mengimbas orang ramai, cuba mencari rakan kami yang lain tetapi perbuatan kami itu tidak disenangi oleh orang lain. Dua orang wanita mendekati kami dan memarahi kami sambil mendesak mengapa kami merenung mereka: “Mengapa kamu merenung kami? Kamu mahu cari gaduh dengan kami kah?”

Di sinilah naluri semula jadi itu seakan terhenti. Tiba-tiba sahaja, sebelum sebarang refleksi rasional mempunyai peluang untuk meredakan pemikiran dan perasaan saya, terdapat rasa marah, panas, tidak adil, dingin, malu dan ya, kebencian. Perasaan itu datang tanpa diminta: “Jika saya seorang gerakan “Me Too” (gerakan anti gangguan seksual); Saya akan menentangnya! Ini tidak adil!"

Nasib baik, tidak ada kata-kata kesat atau kemarahan yang dinyatakan. Dengan sopan, saya memohon maaf dan menjelaskan bahawa kami telah mengimbas orang ramai untuk mencari rakan kami yang belum muncul. Wanita-wanita itu meninggalkan kami, tidak ada perkara buruk berlaku, tetapi ada perasaan yang sukar hilang, sehinggalah saya berpeluang memprosesnya, meletakkannya ke perspektif, dan menghormati mereka dengan tepat apa yang mereka, naluri, melindungi diri, perasaan yang akhirnya dituju digantikan dengan sesuatu yang lain, iaitu, dengan pemahaman yang melampaui reaksi refleksif.

Dalam refleksi itu, saya tidak melihat kejadian ini sebagai pergerakan “Me Too” atau sebagai sesuatu yang membuatkan saya marah. Sebaliknya, ia membantu saya menyedari mengapa terdapat pergerakan seperti “Me Too”.

Reaksi kedua-dua wanita itu tidak diragukan lagi dicetuskan oleh sejarah ketidakadilan yang mereka alami sendiri (atau wanita lain yang mereka kenal) dalam hal gangguan seksual, dijerat dalam kegiatan yang tidak diingini, dan keganasan gender — ketidakadilan yang benar-benar membuatkan mereka terseksa.

Kejadian seperti di tempat letak kereta itu bukanlah terjadi begitu sahaja. Baru-baru ini, saya membaca statistik daripada sebuah kajian yang merumuskan bahawa lebih 80% wanita di Amerika telah mengalami beberapa bentuk gangguan seksual dalam hidup mereka. Bagi saya, angka itu kelihatan tinggi, jadi saya meminta pandangan daripada beberapa rakan wanita mengenai statistik itu.

Reaksi mereka telah memeranjatkan saya dan telah memecahkan kedangkalan saya. Mereka berkata, “80% terlalu rendah; ia melibatkan semua! Sangat jarang bagi seorang wanita menjalani kehidupan tanpa mengalami beberapa bentuk gangguan seksual dalam hidupnya. “Memandangkan perspektif, paranoia yang dialami oleh dua orang wanita di tempat letak kereta bukanlah sebuah penyakit.”

Dengan merenung lebih lanjut akan hal ini, saya mula melihat lebih jelas jarak antara naluri semula jadi dan empati yang matang. Alam memberi kita naluri kuat yang berkhidmat dan melindungi kita dengan baik, hinggalah ke suatu tahap. Naluri semula jadi itu semata-mata melindungi diri kita, mementingkan diri sendiri, walaupun di dalam naluri semula jadi itu juga terkandung sejumlah empati semulajadi. Naluri kadangkadang boleh menjadi rasa simpati yang indah.

Sebagai contoh, kita secara semula jadi tertarik untuk membantu anak kecil yang lemah, seekor burung yang cedera atau membantu anak kucing yang hilang. Tetapi apa yang menarik kita kepada perkara-perkara, dengan halus dan tidak kelihatan, adalah kerana diri kita ingin tahu atau atas kepentingan diri sendiri. Pada akhirnya, kita membantu mereka yang lemah kerana ia meredakan perasaan atau berasa lebih baik kerana sifat lemah pada yang memerlukan bantuan, menandakan mereka bukan ancaman kepada kita. Naluri semulajadi boleh menjadi agak empati apabila ia tidak merasai ancaman.

Tetapi situasi akan berubah, dengan cepat, apabila ada semacam ancaman yang dirasakan; secara metafora, ia digambarkan apabila sesuatu atau seseorang membawa ancaman terhadap anda.Kemudian perasaan empati semulajadi tertutup seperti pintu perangkap, kemesraan kita menjadi dingin, dan setiap naluri di dalam diri kita meningkatkan keminatan dalam kepala dan suara. Itulah yang saya rasa ketika dalam situasi di tempat letak kereta di perlawanan bola sepak.

Dan bahayanya ialah, perasaanperasaan itu keliru dengan kebenaran yang lebih besar tentang situasi dan dengan siapa kita sebenarnya dan apa yang kita benarbenar percaya. Pada ketika itu, naluri semula jadi tidak lagi berfungsi dengan baik dan, sesungguhnya, tidak lagi melindungi kita baik jangka panjang.

Apa yang baik untuk kita jangka panjang, pada saat itu, tersembunyi daripada naluri kita. Pada saat-saat seperti ini kita dipanggil untuk empati melampaui apa-apa perasaan yang telah merosot dan melampaui ideologi yang kita boleh bersandar untuk membenarkan kemarahan kita: "Ini adalah kebenaran politik (kanan atau kiri) hilang amuk! Ini

Perasaan kita penting dan perlu diakui dan dihormati, tetapi kita selalu lebih daripada perasaan kita. Kami dipanggil melampaui naluri untuk bersikap empati, berdoa agar hari itu akan datang apabila keduadua wanita ini, dan anak perempuan dan cucu perempuan mereka, tidak lagi perlu merasakan apa-apa ancaman di tempat letak kereta. — Hakcipta Terpelihara @ Fr Ron Rolheiser 1999-2018

Total Comments:0

Name
Email
Comments