Rumah H.O.P.E untuk bekas pesalah

Rumah H.O.P.E untuk bekas pesalah

Nov 09, 2018

MELAKA: Persatuan St. Vincent de Paul, State Council of Malacca (Majlis Negeri Melaka) telah menubuhkan Rumah Komuniti di bawah projek H.O.P.E (Helping Offenders Pursue Excellence) di Keuskupan Melaka-Johor, yang dimulakan oleh Uskup Bernard Paul bekas pesalah termasuk penagih dadah dan ketaghan alkohol. Projek ini juga ditaja bersama oleh Melaka- Johor Diocese Office of Human Development (MJDOHD).

Di Malaysia, hanya sedikit bekas pesalah mempunyai keluarga yang penuh kasih sayang atau menyambut kepulangan atau mempunyai pekerjaan selepas dibebaskan dari penjara.

Menyesuaikan diri kembali ke dalam masyarakat adalah sukar. Mungkin ahli keluarga telah meninggal dunia, berpindah atau dengan jelas, tidak mengalu-alukan kehadiran bekas pesalah.

Kadang-kadang disebabkan undang-undang, bekas banduan tidak boleh kembali kepada keluarga mereka (pasangan mungkin telah memfailkan prosiding udang-undang untuk bercerai). Kebanyakan bekas pesalah yang kembali ke pangkuan keluarga atau rakan-rakan di kejiranan lama, menyebabkan mereka menimbulkan banyak masalah. Oleh itu, pilihan kedua bagi mereka ialah ilihan segera bagi orang ramai ialah tidur di jalanan atau mengambil pekerjaan kasar yang ada.

Bagi bekas pesalah yang sedang menyesuaikan diri semula sepenuhnya ke dalam masyarakat, meluangkan masa di rumah komuniti adalah penting dan cara untuk memutuskan kitaran jenayah serta memberi harapan untuk masa depan yang lebih baik. Sebuah Pusat perlindungan yang profesional dengan toleransi sifar untuk penyalahgunaan alkohol dan dadah, memberikan peluang hidup baru kepada bekas tahanan.

Bekas pesalah yang silih berganti antara penjara dan tingkah laku jenayah, apabila dibebaskan, tidak mempunyai pilihan dan lemah serta sering kembali kepada gaya hidup lama mereka.

Projek HOPE menawarkan bekas pesalah sebuah penginapan berasaskan komuniti, mengurangkan kesukaran peralihan kembali ke masyarakat dan menjalani hidup yang lebih bebas.

Sokongan melalui pelan kes disesuaikan secara individu seperti berikut:

--Sokongan berstruktur melalui pelan kes disesuaikan secara individu. ???? Bantu dengan mengakses dan mengekalkan perumahan awam, komuniti dan swasta.
--Akses kepada sokongan hubungan keluarga.
-- Akses kepada bantuan kecemasan jikalau diperlukan. ???? Sokongan dari segi praktikal dan emosi.
--Sokongan dengan membangunkan rakan sebaya sokongan sosial dan positif. ???? Pengangkutan untuk mengekalkan temu janji penting.
--Bantu dengan terlibat dengan pendidikan, latihan dan peluang pekerjaan.
--Rujukan kepada pelbagai perkhidmatan sokongan pakar dan menyediakan pelbagai program.

Projek H.O.PE. dilengkapi dengan kemudahan asas untuk program "Stay-in" ini dan hanya untuk LELAKI dan BUKAN ISLAM sahaja. Penghuni berpotensi mestilah seorang rakyat Malaysia tidak kira di mana dia tinggal — keutamaan akan diberikan kepada orang dari luar Melaka. Sekiranya anda tahu sesiapa yang mungkin mahu atau perlu menjalani pemulihan, sila hubungi: Anthony Tan ( 016-314 6518).

Total Comments:0

Name
Email
Comments