Sangti Papa kembali muncul di jendela menghadap Dataran St Petrus untuk Regina Coelli

Sri Paus Fransiskus menyampaikan ucapan Regina Coeli dari tingkap yang menghadap ke Dataran Sto Petrus buat pertama kalinya sejak ditutup pada bulan Mac lalu bagi mengekang penularan pandemik coronavirus.

May 30, 2020

VATIKAN: Sri Paus Fransiskus menyampaikan ucapan Regina Coeli dari tingkap yang menghadap ke Dataran Sto Petrus buat pertama kalinya sejak ditutup pada bulan Mac lalu bagi mengekang penularan pandemik coronavirus.

Dalam satu kenyataan, pejabat akhbar Takhta Suci mengatakan bahawa pada 31 Mei, Sri Paus akan berdoa Regina Coeli dengan para penziarah berkumpul di dataran.

"Polis akan menjamin akses yang selamat dan memastikan umat beriman mengamalkan jarak sosial,” kata kenyataan itu pada 26 Mei.

Secara tradisi, Sri Paus mengetuai doa Angelus pada hari Ahad dan Regina Coeli, antara Minggu Paskah dan Pentakosta — dari tingkap Istana Apostolik yang menghadap ke Dataran Sto Petrus.

Sejak 8 Mac lalu, Sri Paus Fransiskus menyampaikan ucapannya melalui pautan video dari perpustakaan  Istana Apostolik, dan memberikan berkat dari jendela di atas Dataran St Peter tanpa kehadiran umat.

Pejabat akhbar Takhta Suci memaklumkan sebelum Regina Coeli, Sri Paus hari Ahad, 31 Mei, merayakan Misa Pentakosta, tanpa kehadiran umat, di Kapel Sakramen Terberkati di Basilika Santo Petrus. Sri Paus juga menyampaikan katekesis hari Rabu untuk umat awam dari perpustakaan Istana Apostolik. Ia disiarkan secara langsung di laman web Media Vatikan.-- CNA

Total Comments:0

Name
Email
Comments