Malay News

 • Iman, jantung misi Gereja, bukan wang atau kecekapan

  May 30, 2020

  Pesan Sri Paus Fransiskus baru-baru ini kepada para anggota misi kepausan mengingatkan mereka bahawa misi utama gereja adalah untuk memberitakan Injil, bukan dana, wang atau kecekapan mentadbir institusi, kata Kardinal Filipina, Luis Antonio Tagle.

 • Doa kepada Perawan Maria, Sang Ratu Kesihatan

  May 30, 2020

  Doa karangan Sri Paus Fransiskus memohon pertolongan Maria, Sang Ratu Kesihatan bagi mematahkan pandemik coronavirus.

 • Sangti Papa kembali muncul di jendela menghadap Dataran St Petrus untuk Regina Coelli

  May 30, 2020

  Sri Paus Fransiskus menyampaikan ucapan Regina Coeli dari tingkap yang menghadap ke Dataran Sto Petrus buat pertama kalinya sejak ditutup pada bulan Mac lalu bagi mengekang penularan pandemik coronavirus.

 • Bagaimana mengekalkan persahabatan?

  May 30, 2020

  Saya dibesarkan dalam keluarga yang akrab dan salah satu perkara paling sukar yang pernah saya lakukan ialah meninggalkan rumah dan keluarga pada usia tujuh belas tahun untuk memasuki novisiat Missionary Oblates of Mary Immaculate.

 • Menerima damai dengan bantuan Roh Kudus

  May 30, 2020

  Ramai di antara kita mempunyai pengalaman indah disentuh oleh Roh Kudus. Misalnya seorang yang ketagihan alkohol menjadi sembuh kerana campur tangan Tuhan, kesembuhan anak kecil yang sudah lama sakit, suami isteri berdamai selepas menghadiri Seminar Hidup Baru Dalamo Roh dan banyak lagi.

 • Ibu bapa jadi guru agama anak-anak sempena PKP/PKPB

  May 30, 2020

  Sejak perintah kawalan pergerakan (PKP) dimulakan pada 18 Mac 2020 di negara kita untuk mengelakkan dari jangkitan pandemik coronavirus (Covid-19) dari berleluasa, maka seluruh gereja juga telah terkesan dari mengadakan perhimpunan seperti mengadakan Misa Mingguan dan pembelajaran Pertemuan Mingguan bagi pelajarpelajar Minggu Gembira dan Inisiasi Kristian Kanak-kanak dan Dewasa.

 • Pengakuan dosa bagi mereka yang telah lama tidak menghadiri Misa

  May 30, 2020

  Ketika seorang menyatakan diri menjadi orang Katolik, dia telah membuat keputusan dalam hidup, sama ada ia adalah pembaptisan bayi mahupun dewasa, bahawa dia akan menjalankan kehidupan sesuai dengan iman yang dipilihnya.

 • Wirawan, wirawati Katolik setia membantu sepanjang PKP dan PKPB

  May 30, 2020

  Ketika negara kita diselubungi dengan pandemik Covid -19, pihak Kerajaan berusaha untuk memerangi virus yang dikatakan sebagai 'musuh yang tidak kelihatan' melalui peringatan yang berulang-ulang kepada rakyat Malaysia untuk terus mematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan.

 • Paus Fransiskus pimpin doa Rosario serentak di seluruh dunia

  May 30, 2020

  “Bertekun dan sehati dalam doa, bersama-sama Maria (Kis 1:14).” Dengan tema ini Sri Paus Fransiskus memimpin doa Rosari, 30 Mei 2020, bersama Tempat-Tempat Ziarah Maria di dunia yang terganggu akibat darurat kesihatan.

 • Bapa Suci perbaharui komitmen ekumenis sempena ulang tahun “Ut unum sint”

  May 30, 2020

  Sri Paus Fransiskus, pemimpin umat Katolik di seluruh dunia, memperbaharui komitmen Gereja dalam ekumenisme semasa peringatan 25 tahun ensiklik Sri Paus St.Yohanes Paulus II (JP II) ‘Ut unum sint” – agar semua menjadi satu.