Malay News

 • Doa dan sokongan dari Takhta Suci untuk China

  May 30, 2020

  Sri Paus Fransiskus secara khusus mendoakan umat Katolik di China yang merayakan pesta Bonda Maria, Penolong Umat Kristian dan Pelindung China pada 24 Mei.

 • Datanglah Roh Kudus ... kuasai hati kami

  May 30, 2020

  Saudara saudari, salam sukacita Yesus dalam masa kita umat mempersiapkan hati bersama keluarga dan komuniti untuk menyambut kedatangan Roh Kudus pada Hari Minggu Pentekosta akan datang.

 • Pembukaan Gereja dari untuk zon hijau bermula 10 Jun

  May 30, 2020

  Kepada semua Paderi Paroki, Religius dan Paroki di Keuskupan Melaka Johor

 • Roh Kudus memampukan kita melakukan kehendak Tuhan

  May 30, 2020

  Keuskupan Keningau merayakan perayaan Kenaikan Yesus ke Syurga pada 24 Mei lalu. Keuskupan Keningau merayakan pesta ini pada Hari Minggu Ketujuh Paskah agar lebih ramai umat dapat mengikutinya.

 • Pembukaan kembali Gereja dengan patuh kepada peraturan kesihatan

  May 30, 2020

  Dalam surat bertarikh 22 Mei 2020 dari Kementerian Perpaduan Nasional, Gereja Katolik telah dimaklumkan akan persetujuan telah diberikan kepada tiga (3) gereja / pusat Misa.

 • Media untuk komunikasi bukan alat tular berita bohong

  May 30, 2020

  Uskup Agung John Wong mengakui bahawa media sosial adalah anugerah Tuhan untuk meningkatkan komunikasi, mengerat hubungan dan perkongsian pengetahuan.

 • Kanak-kanak teruja sertai Minggu Laudato Si'

  May 30, 2020

  Komisi Keharmonian Alam Ciptaan Tuhan Keuskupan Keningau (KKACT) telah melancarkan Minggu Laudato Si' untuk kanak-kanak pada 16-34 Mei lalu.

 • Tanda Solidariti, Uskup Cornelius ucap dan nyanyi

  May 30, 2020

  Sebagai ungkapan solidariti dengan para penganut Islam yang menyambut perayaan Hari Raya, Uskup Cornelius turut mengucapkan "Selamat Hari Raya" semasa memimpin perayaan Misa Kudus dalam talian pada 24 Mei lalu.

 • Menjadi 'mikrofon' Tuhan

  May 30, 2020

  Sempena Hari Komunikasi Sosial Sedunia ke-54 yang lalu, beberapa orang jurnalis Katolik memberikan perkongsian mereka bagaimana mereka berjuang menjadi 'mikrofon' Tuhan yang menjadi suara bagi kaum miskin dan lemah serta menggunakan suara kebenaran Tuhan dalam dunia sekular.

 • Doa membuka pintu harapan

  May 23, 2020

  Doa membuka pintu harapan, kata Sri Paus Fransiskus semasa audiensi dengan umat awam pada 20 Mei. Bercakap melalui siaran langsung dalam talian akibat krisis coronavirus, Sri Paus mengatakan bahawa sepanjang sejarah, doa telah membantu orang melihat di luar penderitaan mereka.