Malay News

 • Kebenaran kudus sebagai seorang manusia biasa

  Jul 24, 2020

  Adalah normal untuk merasa gelisah sebagai seorang kanakkanak, merasa kesepian semasa remaja, dan kecewa kerana kurangnya keintiman sebagai orang dewasa; lagipun kita semua hidup dengan keinginan yang tidak terpuaskan dari segala jenis, tidak ada satu pun yang menikmati kepenuhan sebenarnya dalam dunia ini.

 • Mengejar kerajaan Syurga

  Jul 24, 2020

  Novel, sejarah, cerpen atau tulisan apa saja yang ada kaitan dengan kisah cinta memang mengasyikkan untuk dibaca. Salah satu kisah cinta yang menarik

 • Klerus perbaharui komitmen imamat dalam Misa Krisma

  Jul 24, 2020

  Pada petang 14 Julai, para paderi dari Keuskupan Melaka-Johor berhimpun di Pusat Majodi buat pertama kalinya selepas PKP dan PKPB. Selepas dua hari rekoleksi, para klerus memperbaharui janji kepaderian mereka dalam Misa Krisma.

 • Nasihat untuk orang yang suka berkata kesat

  Jul 24, 2020

  Gambaran yang diberikan Marta jelas tetapi lebih terarah kepada suatu gejala saja. Agak sukar untuk memperoleh gambaran yang menyeluruh mengenai keperibadian sang adik. Saya akan berusaha memberi pencerahan, supaya Marta dapat menentukan apa yang boleh dilakukan.

 • Sejauh mana belia mengenal deaf ministry?

  Jul 24, 2020

  Dua orang panel dari Persatuan Orang Pekak Cawangan Keningau dan Tenom iaitu Fransiska dan Anastasia telah dijemput dalam program dalam talian yang dimudah cara oleh Sdra Juanis Marcus.

 • “Lalang” yang perlu disingkirkan dari hidup kita

  Jul 24, 2020

  Pada doa Angelus di hari Minggu, 19 Julai 2020, Sri Paus Fransiskus berdoa agar Perawan Maria yang Terberkati dapat “membantu kita memahami dan meniru kesabaran Tuhan, yang ingin agar tidak ada anak-anak-Nya yang hilang, yang Dia kasihi dengan kasih seorang Bapa.”

 • Gereja dorong kerjasama dalam kesihatan mental

  Jul 24, 2020

  Ketua Komisi Pelayanan Kesihatan Konferensi Para Uskup Katolik Filipina meminta umat beriman untuk secara bersama-sama menangani masalah kesihatan mental.

 • Katedral di Syria dibangun semula, harapan kebangkitan semula umat Kristian

  Jul 24, 2020

  Katedral orang Maronit dengan nama Santa Elia di kota utara Aleppo dirosakkan oleh bom lebih tiga kali di antara tahun 2012 dan 2016 dan mengalami kerosakan parah ketika para jihadis memasuki wilayah Kristen di kota itu tahun 2013.

 • Vatikan terbitkan panduan penanganan gangguan seksual kanak-kanak bawah umur oleh klerus

  Jul 24, 2020

  Kongregasi Vatikan untuk Ajaran Iman telah menerbitkan dokumen setebal 17 halaman untuk memandu para uskup tentang cara menangani laporan penderaan seksual terhadap kanak-kanak di bawah umur yang dilakukan oleh klerus.

 • Vatikan desak paderi jangan komersialkan Misa

  Jul 24, 2020

  Vatikan mendesak para imam Katolik untuk tidak mengkomersialkan Misa atau memberi kesan bahawa perayaan Sakramen dikenakan tarif.