Malay News

 • Ribuan orang bantah penangkapan Fr Stan Swamy SJ

  Oct 16, 2020

  Aktivis sosial dan paderi Yesuit, Fr Stan Swamy ditangkap di Ranchi, Jharkhand, India pada 8 Oktober oleh detektif dari Badan Siasatan Nasional (NIA).

 • Para biarawati temani para pelarian ubah kehidupan

  Oct 16, 2020

  Pejabat Amal Kasih Kepausan di Vatikan menerima sebuah bangunan di Roma dari kongregasi religius wanita untuk digunakan secara percuma bagi menampung para migran dan pelarian yang tiba di Itali.

 • Perbaiki kerosakan bumi, Keuskupan Sandakan lancar kempen PROTEC

  Oct 16, 2020

  Kempen Lindungi Bumi Kita, Lindungi Anak-anak Kita (Protect Our Earth, Protect Our Children) atau singkatnya Kempen PROTEC telah dilancarkan di peringkat Keuskupan Sandakan oleh Bapa Uskup Julius Dusin Gitom pada 4 Oktober 2020 bersempena dengan Pesta Santo Fransiskus dari Asisi iaitu Santo Penaung bagi Haiwan dan Ekologi.

 • Mantan Uskup Agung KL, terus perjuangkan kerukunan antara agama

  Oct 16, 2020

  Meskipun telah bersara tujuh tahun lalu, namun kongregasi Katolik di Malaysia tidak pernah melupakan tindakan berani dan kelantangan suara mantan Uskup Agung Kuala Lumpur, Yang Amat Mulia Tan Sri Murphy Pakiam – pemimpin Katolik yang juga disegani di kalangan pemimpin antara agama.

 • Panggilan untuk mengubah kehidupan politik kita

  Oct 10, 2020

  Ensiklik ketiga Paus Fransiskus, Fratelli tutti, telah memancarkan gelombang penghargaan seluruh Gereja Katolik.

 • Fratelli Tutti: Pelan tindakan radikal untuk pasca-pandemik

  Oct 10, 2020

  Christine Allen, direktur badan amal pembangunan antarabangsa Katolik di England dan Wales (CAFOD) mengatakan ensiklik terbaharu Sri Paus Fransiskus, “Fratelli Tutti” adalah pelan tidakan radikal untuk dunia pasca-coronavirus."

 • Kerohanian dalam meniti usia tua

  Oct 10, 2020

  Satu saiz tidak sesuai untuk semua orang. Ini tidak hanya berlaku untuk pakaian, tetapi juga berlaku untuk kerohanian. Cabaran kita dalam hidup berubah seiring bertambahnya usia.

 • Busana untuk ke pesta Tuhan

  Oct 10, 2020

  Bayangan yang mungkin anda alami itu, juga dialami oleh sang raja dalam perumpamaan Injil hari ini.

 • Gelombang kedua COVID-19, langkah tambahan berjaga-jaga

  Oct 10, 2020

  Oleh kerana jumlah kes positif COVID-19 harian meningkat mendadak dan terus dijangka meningkat dalam beberapa minggu lagi, serta munculnya keskes sporadis (tidak berkaitan) masyarakat, terutama di Lembah Klang, Pasukan Petugas Pengurusan Keuskupan Agung telah mengesyorkan agar tindakan kesihatan awam tambahan diambil segera untuk mengurangkan risiko penularan.

 • Sabda Tuhan, vaksin terbaik bagi pelbagai ‘pandemik’ zaman sekarang

  Oct 10, 2020

  Seramai 35 belia komuniti Neocatechumenate dari paroki St Paul Dontozidon, St Joseph Papar dan Gereja St Thomas Kepayan telah mengambil bahagian dalam Scrutatio pada 27 Sept yang lalu di mana mereka membuat penelitian Alkitab secara mendalam.