Malay News

 • Komisi Belia Keuskupan Keningau sediakan aktiviti online hingga hujung tahun

  Jul 17, 2020

  Tahun 2020 adalah tahun yang agak mencabar kerana berlakunya pandemik Covid-19 hingga menyebabkan segala perancangan pastoral dan aktiviti yang telah dirancang dan disusun terpaksa di tunda atau dibatalkan.

 • Menerima Sabda Tuhan bererti menerima peribadi Kristus

  Jul 17, 2020

  Semasa Angelus hari Minggu, 12 Julai 2020, dari jendela studionya di atas Dataran Santo Petrus, Sri Paus Fransiskus menarik inspirasi dari Injil hari itu (Mat 13:1-23) ketika Yesus menceritakan Perumpamaan tentang Sang Penabur kepada orang ramai.

 • Kelaparan terus meningkat jika manusia masih kurang prihatin

  Jul 17, 2020

  Seorang pegawai Vatikan meminta komuniti antarabangsa untuk memerangi kemiskinan yang menyebabkan kelaparan setelah sebuah laporan PBB minggu ini mencatat jumlah orang kelaparan yang terus meningkat.

 • Lourdes, pusat ziarah virtual pertama di dunia

  Jul 17, 2020

  160 tahun lalu, tepatnya tahun 1858, Perawan Maria yang Terberkati menampakkan diri kepada seorang gadis muda dari Perancis bernama Bernadette Soubirous di kota kecil Lourdes yang terletak di kaki bukit Pyrenees.

 • Islam bantah keputusan mahkamah benar mendirikan kuil Hindu

  Jul 17, 2020

  Mahkamah Tinggi Islamabad telah menolak petisyen untuk menghentikan pembangunan kuil Hindu pertama di ibukota Pakistan.

 • Hidup Sakramental Bermula Kembali dalam Fasa Tiga

  Jul 17, 2020

  Kita bersyukur kepada Tuhan Yang Maha Kuasa atas berkat dan rahmat melimpah yang kita alami selama beberapa minggu ini.

 • Panduan tambahan bagi paroki yang sedia beralih ke Fasa Tiga

  Jul 17, 2020

  Panduan tambahan bagi paroki yang sedia beralih ke Fasa Tiga

 • Harapan dan penyembuhan dari pandemik Covid-19

  Jul 17, 2020

  Situasi pandemik Covid-19 yang dihadapi terutama sekali di Malaysia yang kini berada dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), telah membuat ramai orang melakukan perkara- perkara lebih jauh ke hadapan dan kreatif. Ini termasuk menggunakan segala sumber serta kemudahan yang sedia ada dengan bijaksana dan sepenuhnya serta bertindak mengikut keadaan semasa.

 • Ulang tahun kelahiran ke-71 Uskup Cornelius Piong

  Jul 17, 2020

  Pada 1 Julai lepas, Bapa Uskup Cornelius Piong telah meraikan ulang tahunnya yang ke-71. Turut dirayakan ialah ulang tahun dua orang paderi yang melayani di Paroki Katedral St Francis Xavier (KSFX) iaitu Father Lazourus Uhin, 58 tahun (2 Julai) dan Father David Gasikol, 35 tahun (29 Jun).

 • Terima kasih Sr Oi Lin!

  Jul 17, 2020

  Seorang Sister yang telah menyentuh hati ramai umat di Keuskupan Keningau kerana kelembutan dan kerendahan hatinya, Sister Oi Lin dari Kongregasi Infant Jesus, telah kembali melayani ke pangkuan komunitinya di Kuala Lumpur pada 2 Julai lalu.