Malay News

 • Wajah tersembunyi Iblis

  Oct 02, 2020

  Kita cenderung naif tentang kejahatan, paling tidak seperti apa yang terlihat dalam kehidupan sehari-hari. Gambaran silap mengenai kejahatan terbentuk dari pengaruh gambar-gambar yang diambil dari mitologi, pemujaan agama, dan dari buku-buku dan filem yang menggambarkan kejahatan kuasa ghaib yang kuat serta amat jahat.

 • Melanjutkan karya penyelamatan Tuhan

  Oct 02, 2020

  Kata orang, cinta itu buta. Jadi sesiapa yang jatuh cinta, perlu bersedia menerima risikonya.

 • Menjadi keluarga dan buruh migran yang bermar

  Oct 02, 2020

  Uskup Agung John Wong berkata Gereja sentiasa bersedia menghulurkan tangan kepada migran yang merantau dan mencari nafkah di negeri ini.

 • 18 katekumen dibaptis di Good Shepherd Menggatal

  Oct 02, 2020

  Meskipun terlewat daripada jadual asal akibat daripada virus pandemik Covid-19 yang melanda seluruh negara, kini para calon baptis seramai 18 orang akhirnya menerima Sakramen Pembaptisan dalam Misa Kudus yang disempurnakan oleh Fr Mitchelly Kiun di Gereja Good Shepherd pada 20 Sept 2020.

 • Bapa sibuk bisnes, ibu sibuk di Gereja

  Oct 02, 2020

  Ibu saya aktif di gereja, sedangkan bapa amat sibuk mengurus perniagaannya. Bapa sering menegur ibu kerana banyak menghabiskan waktu untuk urusan gereja.

 • Body Prayer bersama KBK Mission Kemabong

  Oct 02, 2020

  Kerasulan Belia Paroki Mission Kemabong menghiasi Program Belia Komisi Keuskupan Keningau pada 20 Sept lalu dengan mengajak kaum belia melakukan "Body Prayer"

 • Belia Sipitang berdansa memuji Tuhan

  Oct 02, 2020

  "Ya Tuhan, pihak Komisi Belia Keuskupan telah merancang program Online Belia pada tahun ini melalui alam maya yang bertujuan untuk terus menghidupkan iman para belia di seluruh Keuskupan mahupun di seluruh dunia. Kami mohon kepada-Mu Tuhan agar Engkau mencurahkan berkat-Mu kepada semua pihak ..." demikian doa dari Kerasulan Belia Katolik Paroki St Yohanes Pembaptis, Sipitang.

 • Viralkan kasih dan globalkan harapan dalam terang iman

  Oct 02, 2020

  Mengakhiri rangkaian katekesis tentang kesan pandemik virus corona, Sri Paus dalam audiensinya bersama umat awam, mengajak hadirin agar mengviralkan kasih dan mengglobalisasikan harapan dalam terang iman.

 • Pendidik Katolik digesa bantu pelajar berani jadi saksi iman

  Oct 02, 2020

  Sri Paus Fransiskus mendesak para pendidik Katolik di Filipina untuk membentuk para siswa tidak hanya menjadi pelajar yang berprestasi, tetapi juga menjadi saksi iman dan menjadi orangorang yang bertanggung jawab dalam masyarakat.

 • Satu anak, satu guru, satu buku, dan satu pen dapat mengubah dunia

  Oct 02, 2020

  “Seorang kanak-kanak untuk seorang guru, satu buku, dan satu pena dapat mengubah dunia,” kata advokat pendidikan Pakistan, Malala Yousafzai.