Malay News

 • Pikullah Salib tiap hari dan ikutlah Aku

  May 08, 2014

  “Syukur kepada Tuhan kerana pada hari ini, sempena Pesta Sto Yosef, Bro Joseph Philip dari kongregasi Brothers of St Gabriel, melafazkan kaul kekalnya sebagai seorang religius,” demikian kata Uskup Cornelius Piong pada Mei 1 yang lalu di Gereja St Patrick, Membakut.

 • Datanglah ke Pesta Kaamatan Keuskupan Agung KK ke-16 di Holy Rosary, Limbahau

  May 08, 2014

  Pada Mei 13, 2014 dijangka Nuhu Holy Rosary Limbahau yang menjadi tapak Pesta Kaamatan peringkat Keuskupan Agung Kota Kinabalu kali ke-16, akan menerima kunjungan ribuan umat dari pelbagai Paroki.

 • Ulang tahun Keuskupan Keningau ke-21 di Tambunan

  May 08, 2014

  “Terima kasih kepada Uskup Agung Emeritus John Lee, kerana usaha beliaulah, lahir dan tertubuhnya Keuskupan Keningau 21 tahun lalu” .

 • Selamat Ulang tahun penubuhan ke-21 ... Keuskupan Keningau!

  May 08, 2014

  Gambar menunjukkan Uskup Datuk Cornelius Piong memotong kek sempena Ulang tahun Penubuhan Keuskupan Keningau dan Ulang tahun Pentahbisan Episkopalnya yang ke-21 di Gereja St Theresa, Tambunan pada Mei 3 lalu.

 • Tanpa semangat persaudaraan, tidak wujudlah masyarakat adil, damai

  May 08, 2014

  Sempena Hari Wesak pada Mei 13 ini, Dewan Kepausan untuk Dialog Antara Agama telah menerbitkan kenyataan bertema, “Umat Buddha dan Kristian: Bersama-sama Membina Persaudaraan.”

 • Elakkan diri jadi umat beriman statik, jadilah Gereja yang terbuka

  May 08, 2014

  Semasa pertemuan dengan hampir tujuh ribu anggota pergerakan awam Tindakan Katolik Itali, Paus Fransiskus bercakap mengenai keperluan bagi Paroki agar bersikap terbuka dan mesra.

 • Mengikut Yesus....keputusan ku

  May 02, 2014

  Saya berjanji dengan teman wanita saya untuk menjadi Katolik apabila hubungan kami mula serius. Sebenarnya, ia merupakan keputusan yang amat mencabar saya kerana saya dibesarkan dalam keluarga tanpa agama.

 • Mengapa dua Yohanes layak digelar Santo?

  May 02, 2014

  Takhta Suci mengadakan sidang akhbar pada April 22 di Kota Vatikan dengan menampilkan para postulator penggelaran kudus Beato Yohanes XXIII dan Beato Yohanes Paulus II.

 • Kenali Santo Anda :Sta Yudit

  May 02, 2014

  St Yudit hidup pada abad ketigabelas. Dia dilahirkan di Thuringia, sekarang terletak di Jerman tengah. Dia sentiasa ingin mengamalkan hidupnya seturut teladan St Elizabeth dari Hungaria yang dimaklumkan kudus pada tahun 1235.

 • Ajaran teologi tubuh JP II basmi budaya kematian!

  May 02, 2014

  Kanonisasi Yohanes Paulus II (JP II) memberikan nafas baru kepada dokumen sulungnya, teologi tubuh, yang mempunyai potensi mentransformasi budaya, ujar seorang profesor teologi.