Malay News

 • Superior General Yesuit bersara 2016

  May 29, 2014

  Superior General kepada Kongregasi Yesuit, Fr Adolfo Nicolas SJ akan menyerahkan surat peletakan jawatannya pada lewat tahun 2016 dengan restu Paus Fransiskus. Ini adalah kerana beliau telah mencapai usia lewat bersara, 78 tahun.

 • Misi Roh Kudus ialah wujudkan keamanan

  May 29, 2014

  Fokus khutbah pertama Paus Fransiskus semasa menziarahi Tanah Suci ialah tentang karya Roh Kudus dalam membawa keamanan serta kesatuan di kalangan umat pelbagai bangsa.

 • Pertemuan bakal guru Katolik di Bingkor

  May 29, 2014

  Kumpulan pelajar Katolik Institut Pendidikan Guru Kampus Keningau (CSG IPG Kampus Keningau) telah mengadakan perhimpunan yang pertama bagi semester pertama tahun 2014.

 • K.I.T.A dedah cabaran iman kaum muda masa kini

  May 29, 2014

  Usaha Gereja dalam membantu dan membentuk para belia secara teratur bermula sejak tahun 1974 oleh Suruhanjaya Belia PAX semasa hanya ada sebuah Keuskupan sahaja di Sabah.

 • Apa itu Tradisi Suci Gereja?

  May 29, 2014

  Tradisi Gereja atau Tradisi Suci yang diajarkan oleh Gereja Katolik adalah Tradisi Apostolik, iaitu Tradisi yang diperoleh dari para rasul, yang diperintahkan oleh Kristus untuk mewartakan semua perintah-Nya (lih. Mat 28:19- 20).

 • Kristus bermurah hati kepada orang miskin

  May 29, 2014

  Seramai 15 orang ahli KKD Indah Jaya memilih untuk menghabiskan masa cuti sempena perayaan Wesak pada Mei 13 lalu dengan melakukan karya komuniti di kawasan Mision Paitan.

 • Indahnya rasa ketika berdoa

  May 29, 2014

  Terdapat laporan akhbar bahawa satu perceraian berlaku di Malaysia setiap 15 minit dan bahawa hampir 99 peratus daripada perceraian tersebut membabitkan saudara kita yang beragama Islam.

 • Kalaulah saya tahu lebih awal...!

  May 29, 2014

  Kita semua hidup dengan penyesalan tertentu dan mengalami pengajaran pahit bahawa kalaulah kita lebih prihatin, sabar, berani atau lebih menyayangi pada waktuwaktu tertentu, hidup kita pasti akan berbeza. Kalaulah kita dapat kembali ke masa-masa tertentu di dalam hidup kita, pasti kita akan memperbetulkan kesilapan itu.

 • Presiden Israel, Palestin, terima undangan Paus

  May 29, 2014

  Pada Mei 25, Presiden Israel, Shimon Peres dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengumumkan bahawa mereka telah menerima jemputan Paus Fransiskus untuk menyertai pertemuan doa bersama Sangti Papa di Vatikan.

 • Keluarga Kristian diseru bawa cahaya Kristus kepada semua

  May 22, 2014

  Sebelum bermulanya Misa Kudus sempena Pesta Kaamatan peringkat Keuskupan Agung Kota Kinabalu pada Mei 13 lalu, terlebih dahulu para Uskup/Agung dan Paderi dibawa ke ‘Shrine of Our Lady of The Rosary’ bagi upacara pemberkatan Stola Liturgi.