Malay News

 • Kanak-kanak hargai warga emas, migran

  Apr 11, 2014

  Lebih kurang 30 pelajar Sekolah Minggu Joyful di Paroki Holy Trinity, Tawau, 12 ibu bapa dan Pembimbing melawat Rumah Warga Emas sempena musim Pra- Paskah pada Mac 25 lalu.

 • Perkongsian peserta Kem Kepimpinan Belia Keuskupan Keningau

  Apr 11, 2014

  Pengalaman saya sepanjang program ini begitu indah sekali, lebih-lebih lagi dalam aktiviti Running Man &Women di mana para peserta saling membantu dan bekerjasama di dalam kumpulan.

 • Pertanyaan tentang doa Novena

  Apr 11, 2014

  Singkatnya, Novena adalah doa peribadi atau doa bersama selama sembilan hari berturut-turut agar suatu hajat itu terkabul atau memohon kurnia khusus.

 • Penyelamatan indah Tuhan melalui Sakramen Perkahwinan

  Apr 11, 2014

  Paus Fransiskus amat prihatin akan gejala-gejala yang cuba memecah belahkan institusi keluarga. Maka, prelatus itu menumpukan tema keluarga sempena Sinode para Uskup pada bulan Oktober ini.

 • DEC tekad penuhi keperluan sekolah mision

  Apr 11, 2014

  11 ahli Komisi Pendidikan Keuskupan (DEC) yang dilantik pada Dis, 1, 2013, mengadakan mesyuarat sulung mereka pada Mac 29 lalu di Bilik Mesyuarat, Gereja Holy Trinity serta menghadiri sesi pembentukan pada Mac 30, di Sekolah Menengah Konven St Ursula.

 • Cabaran untuk terus setia kepada Tuhan

  Apr 11, 2014

  Pada hari ini daun Palma diberkati dan kisah sengsara Yesus dibacakan yang membawa kita pada pembukaan hingga Minggu Suci.

 • Hidup dalam lembah air mata

  Apr 11, 2014

  Ada pepatah yang mengatakan bahawa seorang ateis adalah seseorang yang tidak dapat memahami metafora. Thomas Halik, seorang penulis Czech, menyatakan bahawa seorang ateis ialah seorang yang tidak mempunyai cukup sabar dengan Tuhan.

 • Atasi prejudis dengan Sabda Tuhan dan dialog

  Apr 11, 2014

  Beberapa hari sebelum Rwanda memulakan perkabungan rasmi sebagai memperingati ulang tahun ke-20 tragedi ngeri pembunuhan etnik beramai-ramai, Paus Fransiskus menyeru para Uskup di negara tersebut untuk tekun dan bersungguh- sungguh dalam pelayanan penyembuhan serta perdamaian.

 • Paus Fransiskus edar mini Injil percuma

  Apr 11, 2014

  Paus Fransiskus membahagi- bahagikan salinan Injil bersaiz kecil yang boleh dibawa ke manamana kepada penziarah yang datang berdoa Angelus di Dataran Sto Petrus pada April 6 lalu, bagi menggalakkan umat untuk membaca Sabda Tuhan.

 • FSIC kenang penumpang dan anak kapal pesawat MH 370

  Apr 03, 2014

  Earth Hour merupakan acara tahunan Tabung Hidupan Liar Sedunia dan disambut pada hari Sabtu terakhir bulan Mac yang meminta kediaman serta pejabat mematikan lampu dan peralatan elektrik selama sejam sebagai kesedaran ke atas perubahan iklim.