Malay News

 • Tiada apa yang menarik, selain berdoa

  Mar 21, 2014

  Paus Fransiskus tidak melakukan apa-apa yang istimewa bagi meraikan ulang tahun pertamanya sebagai Uskup Roma, selain berdoa. Prelatus itu sedang menjalani retret Pra-Paskah ketika hari ulang tahun pertamanya sebagai Uskup Roma.

 • Terima kasih kerana menerima Kristus dengan hati terbuka

  Mar 21, 2014

  79 katekumen dari Paroki-paroki bahagian Selatan Keuskupan Pulau Pinang menghadiri Upacara Pilihan pada Sabtu, Mac 8 di Gereja St Anne.

 • Sentiasalah jatuh cinta kepada Yesus

  Mar 21, 2014

  “Ingatlah detik penting pada hari ini. Hari ini hari yang sangat istimewa. Hari ini, anda telah dipilih oleh Tuhan yang Maha Penyayang untuk menerima cinta kasih-Nya untuk selama-lamanya,” ujar Uskup Agung John Wong kepada para calon Baptis pada hari Minggu pertama Pra-Paskah yang lalu.

 • Makan Tubuh Kristus bersifat kanibal?

  Mar 21, 2014

  Ada pihak-pihak tertentu yang selalu menghina dan menuduh penganut Katolik sebagai kanibal kerana makan ‘Tubuh dan Darah’ Yesus.

 • Apa yang harus kita tinggalkan demi memperkaya sesama?

  Mar 21, 2014

  “Menjadi seorang murid dan pengikut Yesus memerlukan kita melupakan kepentingan diri sendiri, memikul salib tiap-tiap hari dan mengikut Yesus (Luk. 9:23).”

 • Bangga kerana beroleh bahagian dalam kemuliaan Tuhan

  Mar 21, 2014

  Pengarah Kastam Sabah pernah melaporkan bahawa permintaan terhadap minuman keras di Sabah membimbangkan. Beliau berkata: 'Mengikut statistik tahun 2005, Januari hingga Mac sahaja, Sabah telah mengimport 14,044 juta liter bir dan 3.082 juta liter Stout.

 • Kesedihan atau kegembiraan adalah realiti

  Mar 21, 2014

  Di dalam novel "Final Payments", Mary Gordon menyebut mengenai perbandingan yang telah lama mempengaruhi kerohanian Kristian dari sudut yang baik dan buruk.

 • Negara Arab haramkan filem “Noah”

  Mar 21, 2014

  Qatar, Bahrain dan Emiriah Arab Bersatu melarang tayangan filem “Noah” yang mengisahkan tentang Nabi Nuh serta membina Bahtera

 • Bapa Suci berdoa untuk penumpang/anak kapal pesawat MH 370

  Mar 21, 2014

  Pada Mac 16, hari Ahad, Paus Fransiskus menyeru umat untuk mendoakan 239 penumpang termasuk 12 krew pesawat Malaysian Airlines (MAS) yang hilang ketika penerbangan ke Beijing pada Mac 8 lalu.

 • Misi khusus dalam pembangunan keluarga

  Mar 14, 2014

  Seramai 23 pasangan dari seluruh Zon Timbang, disahkan perkahwinan mereka dalam Gereja Katolik melalui upacara pemberkatan perkahwinan secara beramai-ramai di Chapel St Hillary Timbang, sebuah stasi luar yang bernaung di Paroki St Edmund, Kota Belud.