Malay News

 • Makan Tubuh Kristus bersifat kanibal?

  Mar 21, 2014

  Ada pihak-pihak tertentu yang selalu menghina dan menuduh penganut Katolik sebagai kanibal kerana makan ‘Tubuh dan Darah’ Yesus.

 • Apa yang harus kita tinggalkan demi memperkaya sesama?

  Mar 21, 2014

  “Menjadi seorang murid dan pengikut Yesus memerlukan kita melupakan kepentingan diri sendiri, memikul salib tiap-tiap hari dan mengikut Yesus (Luk. 9:23).”

 • Bangga kerana beroleh bahagian dalam kemuliaan Tuhan

  Mar 21, 2014

  Pengarah Kastam Sabah pernah melaporkan bahawa permintaan terhadap minuman keras di Sabah membimbangkan. Beliau berkata: 'Mengikut statistik tahun 2005, Januari hingga Mac sahaja, Sabah telah mengimport 14,044 juta liter bir dan 3.082 juta liter Stout.

 • Kesedihan atau kegembiraan adalah realiti

  Mar 21, 2014

  Di dalam novel "Final Payments", Mary Gordon menyebut mengenai perbandingan yang telah lama mempengaruhi kerohanian Kristian dari sudut yang baik dan buruk.

 • Negara Arab haramkan filem “Noah”

  Mar 21, 2014

  Qatar, Bahrain dan Emiriah Arab Bersatu melarang tayangan filem “Noah” yang mengisahkan tentang Nabi Nuh serta membina Bahtera

 • Bapa Suci berdoa untuk penumpang/anak kapal pesawat MH 370

  Mar 21, 2014

  Pada Mac 16, hari Ahad, Paus Fransiskus menyeru umat untuk mendoakan 239 penumpang termasuk 12 krew pesawat Malaysian Airlines (MAS) yang hilang ketika penerbangan ke Beijing pada Mac 8 lalu.

 • Misi khusus dalam pembangunan keluarga

  Mar 14, 2014

  Seramai 23 pasangan dari seluruh Zon Timbang, disahkan perkahwinan mereka dalam Gereja Katolik melalui upacara pemberkatan perkahwinan secara beramai-ramai di Chapel St Hillary Timbang, sebuah stasi luar yang bernaung di Paroki St Edmund, Kota Belud.

 • Bapa di Syurga melihat segala perbuatan tersembunyi kita

  Mar 14, 2014

  “Apa yang tangan kiri buat harus tidak diketahui oleh tangan kanan mu. Jadi bila kita berpuasa maka harus sentiasa ceria, kalau berdoa tidak harus m e n u n j u k - n u n j u k , ” demikian kata Fr Sunny Chung semasa memimpin Misa Kudus sempena Hari Rabu Abu di Gereja St Mark, pada Mac 5 lalu.

 • Tuhan telah mengurapi dan mengutus aku kepada orang sengsara

  Mar 14, 2014

  “Bestnya jadi pelayan altar, tempat duduk terjamin, tak perlu bersesak-sesak dengan orang lain, orang berdiri atau duduk pun saya nampak...” begitulah kata seorang kanakkanak yang dahulunya suka menjadi pelayan altar atas kesenangan peribadi.

 • Kenali Santo Anda : Sto Yosef

  Mar 14, 2014

  Sto Yosef adalah seorang santo yang unggul. Beliau berupakan bapa asuh kepada Yesus dan suami kepada Santa Perawan Maria. Yosef memperoleh hak istimewa untuk merawat dan menjaga Putera Tuhan bersama Bonda Maria.