News In Malay

 • Apa itu Tradisi Suci Gereja?

  May 29, 2014

  Tradisi Gereja atau Tradisi Suci yang diajarkan oleh Gereja Katolik adalah Tradisi Apostolik, iaitu Tradisi yang diperoleh dari para rasul, yang diperintahkan oleh Kristus untuk mewartakan semua perintah-Nya (lih. Mat 28:19- 20).

 • Kristus bermurah hati kepada orang miskin

  May 29, 2014

  Seramai 15 orang ahli KKD Indah Jaya memilih untuk menghabiskan masa cuti sempena perayaan Wesak pada Mei 13 lalu dengan melakukan karya komuniti di kawasan Mision Paitan.

 • Indahnya rasa ketika berdoa

  May 29, 2014

  Terdapat laporan akhbar bahawa satu perceraian berlaku di Malaysia setiap 15 minit dan bahawa hampir 99 peratus daripada perceraian tersebut membabitkan saudara kita yang beragama Islam.

 • Kalaulah saya tahu lebih awal...!

  May 29, 2014

  Kita semua hidup dengan penyesalan tertentu dan mengalami pengajaran pahit bahawa kalaulah kita lebih prihatin, sabar, berani atau lebih menyayangi pada waktuwaktu tertentu, hidup kita pasti akan berbeza. Kalaulah kita dapat kembali ke masa-masa tertentu di dalam hidup kita, pasti kita akan memperbetulkan kesilapan itu.

 • Presiden Israel, Palestin, terima undangan Paus

  May 29, 2014

  Pada Mei 25, Presiden Israel, Shimon Peres dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengumumkan bahawa mereka telah menerima jemputan Paus Fransiskus untuk menyertai pertemuan doa bersama Sangti Papa di Vatikan.

 • Keluarga Kristian diseru bawa cahaya Kristus kepada semua

  May 22, 2014

  Sebelum bermulanya Misa Kudus sempena Pesta Kaamatan peringkat Keuskupan Agung Kota Kinabalu pada Mei 13 lalu, terlebih dahulu para Uskup/Agung dan Paderi dibawa ke ‘Shrine of Our Lady of The Rosary’ bagi upacara pemberkatan Stola Liturgi.

 • Hadirkan kasih Tuhan di dunia melalui iman dan perbuatan kita

  May 22, 2014

  “Pesta Kaamatan Keuskupan Agung ini bertema ‘Iman melalui perbuatan, tunggak budaya keluarga kita’. Seperti yang dikatakan oleh Sto Yakobus 2: 14- 26, “iman tanpa perbuatan adalah mati”.

 • Injil Barnabas untuk membatalkan Kitab Suci?

  May 22, 2014

  Gereja sudah banyak menulis mengenai Injil Barnabas yang bertentangan dengan ajaran Kristian. Namun demikian, sejak akhir-akhir ini, terdapat usaha untuk menjadikan Injil Barnabas ‘adiwira’ bagi membuktikan bahawa agama Kristian adalah siasia.

 • Eli, Eli lama sabakhtani— ucapan kekalahan?

  May 22, 2014

  Ancaman dan penghinaan terhadap agama Kristian kini dilakukan dengan terang-terangan.

 • Kenali Santo Anda St Maria Magdalena de'Pazzi

  May 22, 2014

  Katarina de'Pazzi dilahirkan di Florence, Italia, pada tahun 1566. Dia merupakan anak tunggal dalam sebuah keluarga kaya.