News In Malay

 • Apa buktinya Yesus itu Tuhan?

  May 22, 2014

  Dalam sejarah manusia, tidak ada manusia yang pernah mengaku dirinya sebagai Tuhan dan juga mempunyai kemampuan dan kuasa Tuhan.

 • Tuhan beri kekuatan pada ibu hadapi kesukaran

  May 22, 2014

  Sempena Hari Ibu, Kerasulan Wanita Katolik Paroki Holy Trinity menganjurkan majlis makan malam di Dewan Paroki, sebelum Misa Senja pada Mei 10 lalu.

 • Guna perayaan tradisi galak dialog, perdamaian

  May 22, 2014

  Selepas sebuah kapela dirasmikan di Kg Bobotong, Telupid, sebuah lagi rumah ibadat, Kapela St Emanuel, diberkati serta dirasmikan oleh Paderi Paroki St Martin, Fr Jasery Gabuk.

 • Dapatkah kamu meminum cawan yang harus Ku minum?

  May 22, 2014

  10 hukum Tuhan, senarai peraturan- peraturan umum tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan sebagai warganegara yang baik sudah semakin tidak diterima oleh sebilangan generasi sekarang.

 • Benci agama lain bukan ajaran agama Kristian

  May 22, 2014

  Di dalam buku terbaru beliau yang mempunyai beberapa siri rencana bertajuk, “When I was a Child I Read Books” karangan Marilynne Robinson, terdapat sebuah artikel bertajuk “Cinta Yang Menakjubkan".

 • Penceramah UiTM bukan bekas paderi, rahib Katolik

  May 22, 2014

  Dakwaan penceramah di seminar yang diadakan Universiti Teknologi Mara (UiTM) bahawa beliau adalah bekas paderi Katolik yang memeluk Islam adalah tidak benar, kata gereja Indonesia yang mengesahkan perkara itu kepada The Malaysian Insider.

 • Jangan takut kongsi pengalaman pertemuan dengan Tuhan

  May 15, 2014

  Semasa menghadiri Sesi Plenari ke- 92 Majlis Uskup-uskup Katolik Malaysia, Singapura dan Brunei di Keuskupan Melaka-Johor pada bulan Julai tahun lalu, Nunsio Apostolik pertama ke Malaysia, Uskup Agung Joseph Marino menyatakan keinginannya untuk menjangkau semua umat khususnya di kawasan pedalaman.

 • Hadirkan kasih Tuhan di dunia melalui iman dan perbuatan kita

  May 15, 2014

  Uskup Bumiputera pertama di Malaysia, Datuk Cornelius Piong, diraikan dengan perayaan iman serta tradisi sempena hari ulang tahun episkopalnya yang ke-21 pada Mei 3 lalu di Paroki St Theresa, Tambunan.

 • Institusi awam diguna sebar sentimen benci agama lain?

  May 15, 2014

  Kedua-dua badan utama Kristian negara ini mempersoalkan kebijaksanaan tindakan menggunakan sebuah institusi pengajian tinggi untuk menyebarkan ketaksuban dan berat sebelah terhadap agama Kristian di seminar yang diadakan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), yang tidak dihadiri pakar agama.

 • Kenali Santo Anda St Bernardinus dari Siena

  May 15, 2014

  St. Bernardinus dilahirkan pada tahun 1380 di sebuah kota dekat Siena, Itali. Beliau adalah anak seorang govenor Itali.