News In Malay

 • China lancar kempen ‘anti-Kristian’ musnahkan Gereja, tapak ziarah

  May 08, 2014

  Pihak berwenang di Wenzhou telah memusnahkan semua patung rohani dan merosakkan kawasan ziarah yang dikenali sebagai “Yerusalem di China”. Pemusnahan ini dikhuatiri sebagai ancaman kekerasan pihak berkuasa terhadap penganut Kristian.

 • Pemimpin pelbagai agama doa pemulihan ekonomi Thailand

  May 08, 2014

  Umat Katolik dan empat kumpulan perwakilan agama lain di Thailand, bergabung dalam doa untuk perdamaian, merenung ketegangan dan kekerasan politik yang telah mengancam kemajuan negara itu.

 • “Kami Gereja yang musnah, hampir pupus ” — Patriark Iraq

  May 08, 2014

  Penurunan umat Kristian di Iraq merupakan satu bencana jika tidak ada tindakan yang diambil. Jumlah umat Kristian hanya akan ada beberapa ribu sahaja menjelang dekad seterusnya, ujar seorang pemimpin Gereja paling senior di negara itu.

 • Berani menjadi miskin di hadapan Tuhan

  May 08, 2014

  Belia Katolik di seluruh dunia berhimpun di Paroki masing-masing bagi merayakan Hari Belia Sedunia ke-29 sempena Hari Minggu Palma tahun ini.

 • Yesus berjalan bersama ku dalam susah dan senang

  May 08, 2014

  Saya Fiona Liew Siew Ping, berasal dari Tamparuli, Sabah, mengikuti IKD di Gereja Holy Trinity Tawau pada April 2013.

 • Semoga berjaya senior RCYA

  May 08, 2014

  Gambar kenangan sempena perpisahan senior RCYA (Roman Catholic Youth Association) penuntut Institut Pertanian Sabah (IPS) batch ke-17.

 • Pemandulan sengaja dalam perkahwinan, bolehkah?

  May 08, 2014

  Perjanjian Perkahwinan, dengan mana lelaki dan wanita membentuk antar mereka kebersamaan seluruh hidup, dari sifat kodratinya terarah pada kesejahteraan suami-isteri serta pada kelahiran dan pendidikan anak; oleh Kristus Tuhan Perkahwinan antara orang-orang yang dibaptis diangkat ke martabat Sakramen” (CIC can. 1055, 1).

 • Kerelaan melayani perlu komitmen tinggi

  May 08, 2014

  Seramai 34 ahli Komuniti Kristian Dasar (KKD) menyatakan keinginan mereka untuk melayani di Paroki St. Martin, Telupid pada April 6 lalu.

 • Keuskupan ambil cara terbaik demi pelayanan migran

  May 08, 2014

  Mesyuarat pastoral ketiga di antara Keuskupan Sandakan, Larantuka, Tanjung Selor dan Keuskupan Agung berlangsung di Pusat Pastoral Sandakan pada April 22-24 lalu.

 • Kekuatan dan keunikan kepimpinan Yesus

  May 08, 2014

  Saya percaya dunia zaman sekarang ini sungguh memerlukan pemimpin-pemimpin yang berwawasan untuk membangun – bukan meruntuhkan, menjaga – bukan menyalahgunakan kuasa, membolehkan orang – bukan mendominasikan dan bukan pemimpin yang mencari keuntungan di dalam kedaifan orang yang dipimpinnya.