Malay News

 • Kesedihan atau kegembiraan adalah realiti

  Mar 21, 2014

  Di dalam novel "Final Payments", Mary Gordon menyebut mengenai perbandingan yang telah lama mempengaruhi kerohanian Kristian dari sudut yang baik dan buruk.

 • Negara Arab haramkan filem “Noah”

  Mar 21, 2014

  Qatar, Bahrain dan Emiriah Arab Bersatu melarang tayangan filem “Noah” yang mengisahkan tentang Nabi Nuh serta membina Bahtera

 • Bapa Suci berdoa untuk penumpang/anak kapal pesawat MH 370

  Mar 21, 2014

  Pada Mac 16, hari Ahad, Paus Fransiskus menyeru umat untuk mendoakan 239 penumpang termasuk 12 krew pesawat Malaysian Airlines (MAS) yang hilang ketika penerbangan ke Beijing pada Mac 8 lalu.

 • Misi khusus dalam pembangunan keluarga

  Mar 14, 2014

  Seramai 23 pasangan dari seluruh Zon Timbang, disahkan perkahwinan mereka dalam Gereja Katolik melalui upacara pemberkatan perkahwinan secara beramai-ramai di Chapel St Hillary Timbang, sebuah stasi luar yang bernaung di Paroki St Edmund, Kota Belud.

 • Bapa di Syurga melihat segala perbuatan tersembunyi kita

  Mar 14, 2014

  “Apa yang tangan kiri buat harus tidak diketahui oleh tangan kanan mu. Jadi bila kita berpuasa maka harus sentiasa ceria, kalau berdoa tidak harus m e n u n j u k - n u n j u k , ” demikian kata Fr Sunny Chung semasa memimpin Misa Kudus sempena Hari Rabu Abu di Gereja St Mark, pada Mac 5 lalu.

 • Tuhan telah mengurapi dan mengutus aku kepada orang sengsara

  Mar 14, 2014

  “Bestnya jadi pelayan altar, tempat duduk terjamin, tak perlu bersesak-sesak dengan orang lain, orang berdiri atau duduk pun saya nampak...” begitulah kata seorang kanakkanak yang dahulunya suka menjadi pelayan altar atas kesenangan peribadi.

 • Kenali Santo Anda : Sto Yosef

  Mar 14, 2014

  Sto Yosef adalah seorang santo yang unggul. Beliau berupakan bapa asuh kepada Yesus dan suami kepada Santa Perawan Maria. Yosef memperoleh hak istimewa untuk merawat dan menjaga Putera Tuhan bersama Bonda Maria.

 • Mahkamah Persekutuan tangguh keputusan, NGO Islam cuba rempuh pintu mahkamah

  Mar 14, 2014

  Mahkamah Persekutuan menangguhkan keputusan permohonan Gereja Katolik untuk mendapatkan kebenaran merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan melarang penggunaan kata “Allah” dalam penerbitannya sebelum ini yang memutuskan Kementerian Dalam Negeri mempunyai hak mengharamkan penggunaan perkataan itu dalam HERALD.

 • Aktivis Islam jawab dakwaan blogger sesi “murtad” di Gereja

  Mar 14, 2014

  Gambar yang disifatkan sebagai bukti kononnya orang Melayu dibawa ke gereja untuk dimurtadkan adalah gambar palsu, menurut salah seorang yang dilihat dalam gambar yang tersebar di media sosial, Zaiton Ismail.

 • Bapa Suci tekankan manfaat retret

  Mar 14, 2014

  Sebelum bertemu dengan para pegawai tinggi jabatan Vatikan dan para pendamping rohani dari Itali untuk menghadiri Retret Pra-Paskah selama seminggu, Paus Fransiskus mengatakan bahawa retret harus memperbaharui iman peserta, mengubah pelayanan mereka, dan hubungan mereka dengan orang lain.