Malay News

 • Pertandingan menyalin Alkitab dengan tangan sentuh hati para peserta

  Aug 14, 2020

  Beberapa umat di Kerala, India telah menyalin Alkitab dengan tangan semasa lockdown di seluruh negara itu untuk memutuskan penyebaran COVID-19.

 • Imam OMI di Filipina menghidupkan Laudato si di kebun paroki

  Aug 14, 2020

  Menuai hasil jerih payah bukanlah kata-kata kosong di sebuah paroki di pinggiran ibu kota Filipina -Manila- di mana orang-orang memetik hasil buah dan sayuran yang tumbuh dalam bekas plastik yang digantung.

 • Mukjizat itu nyata: Uskup Agung Medan dan empat paderi sembuh dari Covid-19

  Aug 14, 2020

  “Mukjizat itu nyata” adalah lagu rohani yang diterbitkan pada tahun 2007 dan dinyanyikan oleh Maria Shandi. Lagu itu menurut Vikaris Judisial Keuskupan Agung Medan (KAM) yang juga “juru bicara dan moderator Kuria KAM”, Father Benyamin Purba OFMCap dapat menyentuh kita “kerana maknanya yang sangat mendalam” dan “setiap kata dalam lagu itu dapat memberikan motivasi baharu bagi kehidupan kita.”

 • Penziarah doa agar Covid-19 dipatahkan pada Hari SP Maria Diangkat ke Syurga

  Aug 14, 2020

  Meskipun dalam suasana SOP, Pesta Bonda Maria Di angkat ke Syurga di Keuskupan Keningau memberi banyak sentuhan rohani bukan sahaja kepada para penziarah tetapi mereka yang menonton program-program persiapan Pesta Bonda Maria Di angkat ke Syurga.

 • Keuskupan Agung KL derma RM 50,000 kepada para mangsa letupan Lubnan

  Aug 14, 2020

  Sebagai sahutan kepada rayuan masyarakat antarabangsa bagi membantu para mangsa letupan di Beirut, Lubnan (lebanon), Yang Mulia Uskup Agung Julian Leow, Uskup Agung Kuala Lumpur telah membenarkan untuk mengeluarkan RM50,000,00 dari Tabung Bencana Keuskupan Agung sebagai membantu kerja kerja bantuan kemanusiaan bagi mereka yang terkesan akibat letupan dahsyat pada 4 Ogos 2020 di pelabuhan Beirut.

 • Bonda Maria, Penolong umat Kristian yang abadi

  Aug 14, 2020

  Salah satu pengisian program persiapan Pesta Santa Perawan Maria Diangkat ke Syurga di Keuskupan Keningau ialah perkongsian umat dan religius, pengalaman hidup mereka yang telah diubah dan dibantu melalui bantuan doa kepada Bonda Maria, Penolong orang Kristian yang abadi.

 • Apa pun situasi, arahkan hati anda kepada Yesus!

  Aug 08, 2020

  Mengalami pengalamanpengalaman yang menakutkan dan merisaukan boleh membawa kita tenggelam dalam keadaan ketakutan dan lumpuh jika tumpuan dan perhatian kita lebih kepada masalah-masalah yang kita hadapi daripada kepada Yesus, Penyelamat! ujar Uskup Cornelius Piong dalam Surat Pastoralnya bertarikh 9 Ogos 2020 dengan tema: Jangan takut arahkan hatimu kepada Yesus dan percayalah kepada-Nya.

 • Perlindungan dan keadilan Pilihanraya Dun Negeri Sabah — intensi doa Uskup Cornelius sempena Hari Raya Perawan Maria Diangkat ke Syurga

  Aug 08, 2020

  Meskipun di tengah-tengah kerisauan pandemik Covid-19, Keuskupan Keningau yakin dengan SOP dan kerjasama umat akan dapat menangkis penularan Covid-19.

 • Tinggalkan ketakutan yang sia-sia

  Aug 08, 2020

  Saya seorang Katolik yang taat, dilahirkan oleh ibu bapa yang sangat hebat, belajar agama daripada beberapa orang guru yang sangat berdedikasi, dan saya mempunyai peluang istimewa untuk mempelajari teologi di beberapa kuliah terbaik di dunia.

 • Berjalan dengan yakin ke arah Yesus

  Aug 08, 2020

  Apapun andaian kita mengapa Yesus berjalan di atas air, yang jelas Yesus mempunyai mesej dan tujuan tertentu bagi kita pada hari ini.