Malaya

 • Gereja Malaysia keluarkan panduan pastoral bagi hari Rabu Abu

  Feb 23, 2020

  Seluruh penganut Katolik di dunia akan menyambut Hari Rabu Abu pada 26 Februari ini.

 • Tiba waktunya untuk kamu mengongsikan Injil

  Feb 23, 2020

  Kaum awam mempunyai mandat untuk menyebarkan Injil secara konkrit melalui kesaksian kehidupan mereka, kata Sri Paus Fransiskus dalam sebuah pesan yang dikirimkan kepada para peserta yang menyertai kongres untuk orang awam di Sepanyol.

 • Querida Amazonia: Hak Orang Asli, pertobatan Ekologi harus diperjuangkan

  Feb 23, 2020

  Sri Paus Fransiskus sekali lagi mengejutkan dunia dengan dokumen beliau yang telah lama ditunggu-tunggu ("Ekshortasi Apostolik) sebagai sahutan kepada sinode Pan-Amazon. Beliau juga tidak membincangkan persoalan pentahbisan di kalangan lelaki matang yang sudah berkahwin seperti yang diharapkan oleh ramai orang.

 • Uskup seluruh dunia puji Querida Amazonia

  Feb 23, 2020

  Para uskup dari seluruh dunia memberi pujian dan penghargaan kepada ekshortasi terbaharu Sri Paus Fransiskus "Querida Amazonia," yang menunjukkan keprihatinan prelatus itu terhadap an ciri-ciri khas rantau Amazon dan pesan pentingnya untuk gereja di seluruh dunia.

 • Empat impian Bapa Suci dalam Querida Amazonia

  Feb 23, 2020

  Sri Paus Fransiskus juga dengan tegas bercakap mengenai orangorang Asli Amazon bahawa Amazon kini berhadapan kemusnahan ekologi yang menyebabkan orang asli berpindah ke pinggir bandar atau mereka dieksploitasi dalam jenayah pelacuran dan perhambaan.

 • Inkultursi bawa keindahan dan kekudusan Gereja di Amazon

  Feb 23, 2020

  Sri Paus Fransiskus telah menekankan keperluan inkulturasi rohani di rantau Amazon, dan memuji ekspresi peribumi yang dipakai dalam keagamaan, seraya menyatakan bahawa Ekaristi sebagai komponen utama kerohanian Kristian .

 • Pertobatan Ekologi gabung pemulihan alam dan peribadi

  Feb 23, 2020

  Seperti ajaran-ajaran dan dokumen pentingnya, dokumen terbaharu Sri Paus Fransiskus k berdasarkan seruannya kepada pertobatan ekologi, cara baru melihat, berfikir dan bertindak.

 • Kisah Maria mengunjungi Elisabet

  Feb 23, 2020

  Kisah kunjungan Maria kepada Elisabet saudarinya dalam Kitab Suci merupakan sebuah kisah yang indah. Ini juga contoh suatu ikatan dan relasi keluarga yang baik.

 • KTM perkukuh upaya penginjilan melalui pembinaan BINUS

  Feb 23, 2020

  Tahun 2019 menjadi tahun yang penuh sukacita sekaligus berharga bagi anggota Komuniti Tritunggal Mahakudus (KTM) yang mengikuti Pembinaan Khusus (BINU

 • Remaja diingatkan, Gereja selalu berjalan bersama mereka

  Feb 23, 2020

  Pada 23-26 Januari 2020 yang lalu satu program khusus telah diadakan untuk para pelajar lelaki Asrama St Mary Sandakan bertempat di Pusat Kateketikal Fr. Mulder.