Malaya

 • Permohonan daripada mantan paus – panggil saya ‘Father Benediktus’

  Dec 18, 2014

  Paus yang telah bersara menyatakan hasratnya untuk kembali ke kedudukan asal kepaderiannya dan mahu dipanggil ‘Father Benediktus,’ beliau menyatakan hasratnya itu telah bermula sejak beliau bersara.

 • Ketua Jesuit menetapkan tarikh 2016 untuk melantik penggantinya

  Dec 18, 2014

  ongregasi umum akan melantik ketua Jesuit yang baru pada petang 2 Oktober 2016 sejurus selepas Misa kudus berakhir.

 • 13 Gereja denominasi Kristian Keningau rai Natal bersama

  Dec 18, 2014

  Walaupun Akta Hasutan 1948 masih berkuatkuasa seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini, yang bertujuan menjaga keharmonian semua bangsa tanpa mengira agama di negara ini akan tetapi ia masih belum lagi menjamin perpaduan nasional.

 • Latihan budaya Bosurabai di St Peter, Kuala Penyu

  Dec 18, 2014

  Pada Disember 6 lalu, lebih 50 orang penduduk suku kaum Tatana dari sekitar Kuala Penyu yang terdiri daripada belia dan dewasa serta warga tua menyertai Taklimat dan Latihan Budaya Bosurabai Sukukaum Tatana di Dewan Paroki St Peter Bundu, Kuala Penyu.

 • Pemimpin belia ‘relaks’ bersama Tuhan

  Dec 18, 2014

  Ahli-ahli Kerasulan Belia Keuskupan (DYA) mengadakan rekoleksi dan mesyuarat kali ke-22 baru-baru ini bertempat di Pejabat Belia Keuskupan Sandakan.

 • Kenali Santo Anda St Petrus Kanisius

  Dec 18, 2014

  Petrus, seorang Belanda, dilahirkan pada tahun 1521. Ayahnya menghendaki agar ia kelak menjadi seorang peguambela. Untuk menyenangkan hati ayahnya, Petrus muda mulai belajar undang-undang sebelum ia menamatkan pengajianannya yang lain.

 • Paus terima kritis sebagai sesuatu positif dalam wawancara baru

  Dec 18, 2014

  Dalam wawancara yang mendalam dengan jurnal Argentina, Paus Fransiskus berkata bahawa dia bersedia menerima “tentangan” terhadap idea-ideanya. Dia juga mengatakan yang Sinode para Uskup tidak akan “menyentuh mana-mana butiran berkenaan doktrin berkaitan dengan perkahwinan.”

 • Alkitab dicap supaya tidak dibawa masuk Selangor, kata Sultan

  Dec 18, 2014

  Semua 321 Bible versi Bahasa Melayu dan Iban yang diserahkan kepada penganut Kristian di Sarawak dicetak dengan cap amaran pihak berkuasa agama Selangor bagi memastikan kitab yang mengandungi kalimah “Allah” itu tidak akan dibawa masuk semula ke negeri itu, menurut Sultan Selangor.

 • Apa kata peserta?

  Dec 18, 2014

  Program ini telah memberi banyak pengetahuan tentang kebenaran dan memahami kepercayaan tentang Yesus Kristus di dalam ajaran Katolik.

 • Bangkitlah belia!

  Dec 18, 2014

  Tema Hari Belia Asia 2014 di Korea Selatan pada bulan Ogos lalu iaitu, "Bangkitlah, belia!" telah menjadi tema kepada kem belia yang dianjurkan bersama oleh belia-belia dari Gereja Holy Family, Kajang dan Gereja St. Francis of Assisi, Cheras.