Malaya

 • Hormatilah Perlembagaan Persekutuan, kembalikan Alkitab kami

  Jun 27, 2014

  Pertubuhan Bible Malaysia mengalu-alukan keputusan Perdana Menteri pada Jun 17, 2014.

 • Dua rasul hebat dalam hal mengikuti Yesus

  Jun 27, 2014

  Saudara-saudari yang terkasih, hari ini merupakan hari Raya Santo Petrus dan Paulus. Kita harus berterima kasih pada Tuhan, bahwa Gereja telah diberi dua orang yang tokoh hebat untuk menjadi tiang/pillar Gereja, iaitu Santo Petrus dan Santo Paulus.

 • Memperingati sebuah ulang tahun

  Jun 27, 2014

  Pada penghujung bulan November 1982, selepas sahaja tamat pengajian di Louvain, Belgium, saya mula menulis ruangan ini. Ini bermakna, telah 30 tahun saya menulis ruangan ini.

 • Gereja Kristian Sabah risau penyelesaian 10-Perkara tidak berkesan!

  Jun 27, 2014

  Gereja-gereja Kristian di Sabah menyatakan kebimbangan mereka di atas kesahihan penyelesaian 10-Perkara kerajaan yang membenarkan pengedaran Alkitab Kristian yang mengandungi kata "Allah" selepas Mahkamah Persekutuan menolak untuk mendengar permohonan rayuan penggunaan kata "Allah" bagi akhbar Mingguan Katolik, HERALD.

 • Larangan guna “Allah” kekal?

  Jun 27, 2014

  Selepas enam tahun hubungan tegang kerana penggunaan kata “Allah” kumpulan yang mewakili Kristian dan Islam Malaysia, mungkin sekarang tibalah masanya untuk melangkaui isuisu yang memisahkan ini.

 • Budaya kemasyarakatan pemangkin keteguhan keluarga

  Jun 20, 2014

  Bersesuaian dengan tema “Budaya Kemasyarakatan Pemangkin Institusi Keluarga Yang Teguh”, Fr. Moses dalam ucapan perasmiannya mengingatkan umat agar sentiasa memastikan institusi kekeluargaan terus diteguhkan dalam iman Kristian.

 • KAGAPE satukan pelajar/umat di Kuala Terengganu

  Jun 20, 2014

  Penganut Katolik Malaysia Timur dan Indonesia merayakan KAGAPE (Kaamatan- Gawai-Panen) di Mission Katolik, Kuala Terengganu pada Mei 30 lalu.

 • Kempen kesedaran pembangunan insan di Entilibon, Telupid

  Jun 20, 2014

  Pada Jun 2-4 lalu, Sr Maria Dipal, RGS terus mempromosi Program Kesedaran Pembangunan Insan merangkumi Tujuh Tema Ajaran Sosial Gereja (ASG) Katolik di Paroki St Martin.

 • Sayang sungguh jika tidak baca Alkitab dan Youcat

  Jun 20, 2014

  Baru-baru ini saya menghadiri sebuah kem belia yang dianjurkan di Paroki saya. Kem ini dihadiri rata-rata remaja yang masih bersekolah di Sekolah Menengah, sedikit pelajar kolej dan universiti serta mereka yang sudah bekerja.

 • Fransiskus, teladan hebat dalam dialog antara iman

  Jun 20, 2014

  Seluruh dunia pasti mengikuti peristiwa bersejarah yang berlaku di Vatikan pada Jun 8 lalu.