Malaya

 • Gereja puji tindakan berani aktivis mahu akhiri pembunuhan berdalil agama

  Aug 09, 2019

  Para pemimpin Katolik di India menyambut baik khabar bahawa 49 tokoh terkemuka di negara itu telah menulis surat kepada Perdana Menteri Narendra Modi dan meminta PM itu untuk turun tangan dalam menentang keganasan atas alasan agama.

 • Dua kardinal kunjungi kem keluarga pelarian Muslim Rohingya

  Aug 09, 2019

  Kardinal Luis Antonio Tagle, uskup agung Manila, Filipina, dan Kardinal Charles Maung Bo, Uskup Agung Yangon, Myanmar, bergabung dengan para uskup Bangladesh sempena kunjungan dua hari ke kem-kem pelarian Rohingya di daerah Cox’s Bazar, Bangladesh tenggara.

 • Masyarakat perlu tahu cerita sebenar ‘wanita-wanita tersalib’

  Aug 09, 2019

  Dalam kunjungan Jumaat Belas Kasih yang dilakukan Sri Paus Fransiskus ke sebuah pusat perlindungan mangsa perdagangan manusia yang dikendali oleh Komuniti Sri Paus Yohanes XXIII.

 • Lawatan kejutan Bapa Suci terhadap Sister yang uzur

  Aug 09, 2019

  Bertahun-tahun Suster Maria Mucci melayani Paus Fransiskus, serta para pennjung Vatikan, di Casa Santa Marta. Kerana jatuh sakit, sekarang Sister itu berada di rumah kongregasinya di Roma, iaitu Konven Regina Mundi.

 • Kenali Santo Anda; Maria diangkat ke Syurga ~ 15 Ogos ~

  Aug 09, 2019

  Sementara kita merayakan Hari Raya Bonda Maria, kita dapat mempercayakan diri kita pada pemeliharaan serta kasih keibuan Bonda Maria. Bahagian manakah dalam hidupku yang paling memerlukan bimbingannya?

 • Injil menerobos dunia maya!

  Aug 09, 2019

  Komisi Komunikasi Sosial Serantau berhimpun di Pusat MAJODI, pada 17-20 Jun lalu sempena mesyuarat tahunan mereka.

 • 1109 ‘jurubicara Tuhan’ perteguh komitmen di KSFX

  Aug 09, 2019

  LEKTOR adalah petugas liturgi yang dilantik untuk mewartakan bacaan-bacaan dari Alkitab, kecuali Injil. Mengemban tanggung jawab sebagai “juru bicara Tuhan” bukanlah mudah.

 • Kanak-kanak bermisi selamatkan bumi

  Aug 09, 2019

  Kem bertema “Selamatkan Bumi Kita” di Gereja Divine Mercy telah menarik perhatian 102 kanak-kanak yang bersungguhsungguh mahu menjaga bumi dan menghalang bumi ini terus dicemari.

 • Pertemuan LWK ‘merah-biru’ di St Thomas Kepayan

  Aug 09, 2019

  “Hari ini kita menyaksikan pertemuan dua kerasulan yang aktif melayani Gereja iaitu Liga Wanita Katolik (LWK) St Sabina Kg Titimboungon, Papar serta LWK St Thomas Kepayan.

 • Memahami kelahiran semula?

  Aug 02, 2019

  Kebanyakan orang Katolik Rom dan aliran utama Protestan tidak mengenal pasti “mengenali Yesus Kristus” dengan satu pengalaman afektif peribadi. Tetapi kemudian mereka tertanya-tanya apa yang dimaksudkan oleh Yesus ketika Dia mencabar kita “dilahirkan kembali, dari atas”.