Malaya

 • Kritikan pedas para Uskup Vietnam terhadap UU agama

  Jun 16, 2017

  Uskup Vietnam telah memberitahu para pegawai tinggi Komunis bahawa mereka mengkritik undang-undang (UU) agama baru yang akan dikuatkuasa tahun hadapan kerana berpotensi menyekat kebebasan beragama.

 • Kaamatan memperkasa kehidupan komuniti berpusat kepada Kristus

  Jun 16, 2017

  Makan Malam Amal pada 28 April dan Larian Kaamatan pada 10 Mei merupakan acara-acara awal Pesta Menuai sebelum Pesta Kaamatan peringkat Paroki Katedral St Mary.

 • Pertemuan CSG di PZKKNS

  Jun 16, 2017

  Pada 18 Mei 2017 yang lalu, Catholic Student Group (CSG) Institut Pengajian Guru Kampus Keningau, telah mengadakan pertemuan khas sempena berakhirnya semester pertama untuk tahun ini.

 • Wakil Sri Paus raya Pentakosta dengan umat KK

  Jun 16, 2017

  Umat teruja menyambut Pesta Kedatangan Roh Tuhan bersama Wakil Sri Paus ke Malaysia, Uskup Agung Joseph Marino yang turut merayakan Misa Kudus bersama Ketua Keuskupan Agung Kota Kinabalu (KK), Uskup Agung John Wong.

 • Peranan Maria hanya melahirkan Juruselamat?

  Jun 16, 2017

  Pertama,kita dapat melihat peranan aktif Maria dalam karya penebusan Kristus dalam keempat-empat Injil, tetapi kali ini mari kita teliti atau cermati Injil Yohanes.

 • Motivasi belia perlu dipupuk bukan dibebel

  Jun 16, 2017

  Memahami belia ialah kurangi sikap suka membebel di kalangan pemimpinSaya telah dibaptis lima tahun lalu.

 • Dunia berpotensi hancur akibat gaya hidup kita

  Jun 16, 2017

  Betapa indahnya analisis Paus Fransiskus terhadap bumi, kehancuran alam dan tanggung jawab umat terhadap ekologi.

 • Katolik, Pentekostal rayakan Pentekosta

  Jun 09, 2017

  Persahabatan Paus Fransiskus yang terbuka dengan para pemimpin Pentakostal dan evangelikal mencerminkan hubungan berprofil tinggi yang sudah wujud pada akar umbi di antara karismatik Katolik dan beberapa kumpulan berorientasi Roh Kudus, serta memberi inspirasi hebat kepada kekayaan Gereja kita, ujar beberapa pemimpin pembaharuan.

 • Sebelum bumi ada, kebijaksanaan Tuhan sudah ada!

  Jun 09, 2017

  Menurut kamus dewan, misteri adalah suatu peristiwa atau fenomena yang tidak dapat diterangkan, menimbulkan rasa ingin tahu, suspens oleh sebab fakta-faktanya tersembunyi.

 • Mengurangi rasa takut menghadapi kematian

  Jun 09, 2017

  “Setelah Aku pergi menyediakan tempat untuk kamu, Aku akan kembali lalu membawa kamu ke tempat- Ku!" Demikianlah kata-kata Yesus kepada para pengikut-Nya sebelum kematian-Nya.