Malaya

 • Katolik dan awam peringati 30 tahun pembantaian Tiananmen

  Jun 13, 2019

  Lebih dari 180,000 orang memperingati 30 tahun pembantaian Tiananmen dengan mengadakan sesi renungan malam di Victoria Park Hong Kong.

 • Memupuk semangat Gereja yang aktif melalui Ekaristi

  Jun 13, 2019

  Rampanau, Monopuk dari suku kaum Dusun dan Bewiton dari suku kaum Timor mungkin tidak pernah didengar oleh golongan remaja masa kini.

 • UTK-26 ulang kembali seruan hidup dalam kekudusan dan ketaatan

  Jun 13, 2019

  Paroki Katedral St. Francis Xavier (KSFX) telah merayakan Ulang Tahun ke-26 Penubuhan Keuskupan Keningau (UTK-26), Ulang Tahun Episkopal Uskup Cornelius Piong dan Pesta Kaamatan peringkat paroki Katedral St Francis Xavier (KSFX) di Dataran Keuskupan Keningau pada 19 Mei.

 • Kristus adalah misi, fokus dan tujuan hidup kita!

  Jun 13, 2019

  “Kristus Misi Kita” (Fil 1:21) telah diangkat menjadi tema dalam Kem Kanak-kanak Fasa 1, Zon Kibbas, yang terletak di Paroki St Peter Claver, Ranau.

 • Kepelbagaian tradisi tanda kekayaan Tuhan

  Jun 13, 2019

  “Hari ini Tuhan memberkati kita semua kerana diberi kesempatan untuk bersyukur kepada-Nya di atas segala karunia ciptaan-Nya,” kata Father Ambrose Atang, Paderi Paroki St Edmund, semasa berucap dalam Pesta Kaamatan peringkat Paroki Kota Belud.

 • Kasih Yesus mengangkat mereka yang percaya ke arah hidup lebih baik

  Jun 13, 2019

  “Umat Tuhan yang sempurna dan bertanggungjawab haruslah bekerja agar dapat membantu mereka yang kurang bernasib baik seperti orang cacat, sakit dan orang tua,” kata Father Bonaventure Unting semasa menyampaikan homilinya dalam Misa Kudus pada 1 Mei lalu.

 • Paroki Sook anjur larian dan bazaar untuk KBK-5

  Jun 13, 2019

  Sempena mencari dana bagi persiapan fizikal Paroki Sook sebagai tuan rumah Khemah Belia Keuskupan Keningau ke-5 pada bulan Ogos nanti.

 • Bencana, kutukan dari Tuhan?

  Jun 13, 2019

  Kitab Ayub mengajukan persoalan seperti itu. Penderitaan yang dialaminya dikatakan oleh para sahabatnya sebagai hukuman.

 • Mogok Iklim Sedunia: Generasi muda bangkit selamatkan bumi

  May 31, 2019

  Beratus-ratus ribu belia dan golongan muda di seluruh dunia meninggalkan bilik darjah untuk menyertai tunjuk perasaan atau Mogok Iklim pada 24 Mei, sebagai sebahagian daripada aksi bantahan terhadap para pemimpin kerajaan yang tidak mengambil tindakan terhadap perubahan iklim.

 • Di mana rumah kita sebenarnya?

  May 31, 2019

  Pada tahun-tahun semasa saya melayani sebagai Ketua Religius bagi para Paderi dan Brother Oblate di wilayah Barat Kanada, saya cuba untuk berjinakjinak dengan dunia akademik dengan mengajar beberapa subjek di Universiti Saskatchewan.