Malaya

 • Keamanan di Iraq, Bapa Suci desak Ban ki-Moon

  Aug 21, 2014

  Paus Fransiskus mendesak Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon untuk segera mengambil langkah menangani krisis Iraq akibat penganiayaan yang menyebabkan ribuan bukan Islam terpaksa meninggalkan tempat kelahiran mereka dengan sehelai sepinggang.

 • Sangti Papa sampaikan salam buat Presiden China

  Aug 21, 2014

  Paus Fransiskus mengirimkan salam kepada Presiden China, Xi Jinping semasa penerbangan pertamanya ke Korea Selatan yang merentasi benua China.

 • Barah ‘putus asa’ sekat kemakmuran masyarakat

  Aug 21, 2014

  Paus Fransiskus memperingatkan “barah” putus asa yang menimpa masyarakat di negara makmur dan meminta umat Katolik Korea Selatan menolak “model ekonomi tidak manusiawi” dalam Misa Kudus pada Ogos 15 yang yang dihadiri lebih kurang 45,000 umat, dalam perjalanan pertama Paus Fransiskus ke Asia, di Korea Selatan.

 • Tembakan roket, cuba halang pesan perdamaian Paus di Korea

  Aug 21, 2014

  Pesan perdamaian Paus Fransiskus pada ketika beliau mendarat di Korea Selatan pada Ogos 14 lalu, ‘diselubungi’ dengan kekesalan dan kesedihan akibat Korea Utara yang melancarkan ujian tembakan roket di sekitar laut sempadan semenanjung yang terbahagi dua itu.

 • Jangan takut jadi pewarta sukacita Injil!

  Aug 21, 2014

  Seorang pemuda dari Hong Kong, amat tersentuh malah mengalirkan air mata setelah mendengar pesan dari hati ke hati Bapa Suci Fransiskus semasa perhimpunan Hari Belia Asian ke-6 pada Ogos 16 lalu.

 • Belia Asia, bangunlah... Kristus memanggil anda

  Aug 21, 2014

  “Wahai sahabat-sahabat muda ku, adakah anda sudah sedia untuk mengatakan “Ya” kepada Dia? Sudahkah anda sedia?” demikian pertanyaan Paus Fransiskus dalam kunjungan pertamanya ke Korea Selatan dan Asia pada Ogos 13-18 lalu.

 • Pelbagai pertanyaan tentang Maria

  Aug 21, 2014

  Tuhan menghendaki bahawa Yesus Kristus seharusnya mempunyai seorang ibu manusia yang benar tetapi hanya Tuhan sahaja sebagai Bapa-Nya, kerana Dia ingin membuat satu permulaan baru yang boleh dikaitkan kepada-Nya sahaja dan tidak kepada kuasa-kuasa duniawi.

 • Koridor Rosari Maria di Sandakan

  Aug 21, 2014

  Lebih kurang 400 umat Paroki berhimpun di Dewan Paroki St Mary pada Ogos 15 lalu kerana menyaksikan perasmian Koridor Rosario Marian yang diberkati oleh Uskup Julius Dusin Gitom.

 • Apa pula gelaran Yesus terhadap kita?

  Aug 21, 2014

  Imej adalah mercu tanda bagi seseorang agar dia dikenali, dihargai dan menjadi pujaan ramai.

 • Iman yang berjalan di atas air

  Aug 21, 2014

  Iman bukanlah sesuatu yang dapat dicapai dengan mudah. Ia bukanlah sesuatu yang dapat dipakukan selama-lamanya di dalam diri anda.