Malaya

 • Mengikut Yesus....keputusan ku

  May 02, 2014

  Saya berjanji dengan teman wanita saya untuk menjadi Katolik apabila hubungan kami mula serius. Sebenarnya, ia merupakan keputusan yang amat mencabar saya kerana saya dibesarkan dalam keluarga tanpa agama.

 • Mengapa dua Yohanes layak digelar Santo?

  May 02, 2014

  Takhta Suci mengadakan sidang akhbar pada April 22 di Kota Vatikan dengan menampilkan para postulator penggelaran kudus Beato Yohanes XXIII dan Beato Yohanes Paulus II.

 • Kenali Santo Anda :Sta Yudit

  May 02, 2014

  St Yudit hidup pada abad ketigabelas. Dia dilahirkan di Thuringia, sekarang terletak di Jerman tengah. Dia sentiasa ingin mengamalkan hidupnya seturut teladan St Elizabeth dari Hungaria yang dimaklumkan kudus pada tahun 1235.

 • Ajaran teologi tubuh JP II basmi budaya kematian!

  May 02, 2014

  Kanonisasi Yohanes Paulus II (JP II) memberikan nafas baru kepada dokumen sulungnya, teologi tubuh, yang mempunyai potensi mentransformasi budaya, ujar seorang profesor teologi.

 • Lelaki enggan masuk Islam ditembak mati

  May 02, 2014

  Seorang lelaki Kristian berusia 22 tahun bekerja sebagai petugas kebersihan di sebuah Pusat Islam di Lahore, Pakistan, ditembak mati oleh seorang pegawal keselamatan beragama Islam dua hari sebelum Jumaat Agung kerana menolak memeluk agama Islam.

 • Wanita kongsi kisah kesembuhan atas bantuan doa Yohanes Paulus II

  May 02, 2014

  Floribeth Mora Diaz berusaha menahan air mata pada April 24 lalu ketika dia menyatakan bahawa tiga tahun lalu, mendiang Paus Yohanes Paulus II telah menyelamatkan dia dari penyakit aneurisma otak yang tidak dapat dibedah.

 • Vatikan jelaskan panggilan telefon Bapa Suci kepada wanita bercerai

  May 02, 2014

  Khabar angin mengatakan Paus Fransiskus menelefon seorang wanita bercerai dan berkahwin semula serta Paus mengizinkan dia untuk menerima Komuni, tersebar hingga ke luar Vatikan sehingga menimbulkan kebingungan.

 • Rakan, sarjana renung kekudusan Yohanes yang baik

  May 02, 2014

  Sebelum berlangsungnya upacara kanonisasi Paus Yohanes XXIII dan Paus Yohanes Paulus II (JPII), bekas ketua pelayan makan dan minum kedua-dua Sangti Papa tersebut bercakap mengenai kebaikan serta kebajikan para Beato tersebut dalam satu sidang media di Vatikan pada April 23 lalu.

 • Bagaimana mengatasi dosa seksual?

  May 02, 2014

  Sama seperti selepas pembedahan, kita perlu melalui tahap-tahap tertentu untuk mengubah cara hidup dan pemakanan teratur, maka setelah retret juga diperlukan perubahan sikap hidup, yang harus dilakukan secara teratur dan terus menerus.

 • Ingat kembali pertemuan pertama anda dengan Kristus

  May 02, 2014

  Pada malam Paskah lalu, April 19, seramai 382 Katekumen dari empat Paroki di Keuskupan Sandakan telah dibaptis.