Malaya

 • Fransiskus kunjungi Thailand dan Jepun November ini!

  Sep 20, 2019

  Sri Paus Fransiskus akan mengunjungi Thailand pada bulan November untuk memberikan sokongan bagi Gereja Katolik di negara majoriti Buddha itu.

 • Wangian kerendahan hati umpama aroma syurga

  Sep 20, 2019

  Orang yang paling rendah hati yang anda ketahui adalah orang yang paling berpijak di bumi nyata, iaitu orang yang tahu dia bukanlah tumpuan bumi tetapi pada masa yang sama, dia tahu bahawa dia bukanlah cebisan kotoran kelas dua. Dan orang itu akan mengeluarkan aroma yang membawa wangian syurga (hadiah ilahi) serta haruman bumi.

 • Menjadi anak-anak terang pada dunia hari ini

  Sep 20, 2019

  Orang Kristian sejati hanya sungguh bahagia, apabila ia juga tahu menolong sesamanya juga merasa bahagia. Betapa kita bahagia apabila sesama kita tidak berkekurangan.

 • Kursus Pemimpin Ibadat Sabda di Telupid

  Sep 20, 2019

  Kursus Pemimpin Ibadat Sabda dan Pelbagai Upacara Doa anjuran Komiti Katekis sekali lagi diadakan di Paroki St. Martin, Telupid pada 23-25 Ogos lalu.

 • Kemarahan Yesus di Bait Tuhan

  Sep 20, 2019

  Kesimpulannya, Yesus marah kerana jatidiri rumah doa hancur. Tindakan itu bermakna simbolik, menunjuk pada sistem agama yang tercemar, tetapi juga sebuah langkah menuju jalan baru melalui diri-Nya. Yesus hendak mengembalikan jalan relasi sejati dengan Tuhan, yang akan mengangkat martabat kita.

 • Belia HRL alami ‘kerahiman Tuhan’ di Nulu Sosopon

  Sep 20, 2019

  "Perbaikilah hubungan dengan Tuhan selagi masih ada kesempatan" ungkapan ini sangat menyentuh hati saya dan meneguhkan iman serta pelayanan saya di Gereja, demikian perkongsian daripada seorang belia, Jason Russel Mojikon.

 • FORMED.org berkomunikasi dengan Tuhan melalui dunia digital

  Sep 20, 2019

  Selain siri ceramah dan renungan mengenai misi dan penginjilan, 114 orang peserta telah diperkenalkan kepada FORMED pada 17 Ogos lalu.

 • Fransiskus berdoa agar 'benih damai’ tumbuh subur di Afrika

  Sep 20, 2019

  Setelah kembali ke Vatikan selepas lawatan selama enam hari ke Afrika, Sri Paus Fransiskus berkata bahawa dia berharap “benih damai” yang ditaburkannya semasa kunjungan apostoliknya akan berbuah di Mozambique, Madagascar, dan Mauritius.

 • Bapa Suci berasa ‘dihormati’ ketika kepemimpinannya dikritik

  Sep 20, 2019

  Sri Paus Fransiskus mengatakan kepada seorang wartawan bahawa ia merupakan suatu kehormatan bagi dirinya ketika orang Amerika melontarkan kritikan terhadapnya.

 • Google beri penghormatan pada “Ibu Teresa dari Pakistan”

  Sep 20, 2019

  Google pada hari Isnin, 9 September 2019, telah memberi penghormatan kepada seorang biarawati Katolik, Sr Ruth Pfau dari Ordo Puteri-Puteri Hati Maria yang banyak berjasa dalam merawat, membanteras dan membantu pesakit kusta.