Malaya

 • Cabaran membangun keluarga berpusat kepada Kristus masa kini

  Oct 10, 2014

  Ketika Roma sedang sibuk mempersiapkan Sinode para Uskup Sedunia yang akan membincangkan tema keluarga, Uskup, para Paderi dan umat awam di Keuskupan Keningau tidak ketinggalan membincangkan perkara yang sama.

 • Apakah kesan dosa?

  Oct 10, 2014

  Dosa menghancurkan relasi kita dengan Tuhan, yakni menghancurkan prinsip vital kehidupan kita, iaitu kasih. Seperti 10 perintah Tuhan, dibagi menjadi dua, iaitu kasih kepada Tuhan dalam perintah 1-3, dan kasih kepada sesama dalam perintah 4-10, maka dosa juga mempunyai dua kesan, iaitu: kesan vertikal dan kesan horizontal.

 • Berani menyebarkan Khabar Gembira!

  Oct 10, 2014

  Pada Sept 21 yang lalu, Paroki St. Michael Penampang telah mengadakan perayaan Minggu Kateketikal yang disertai 13 zon/Gereja di bawah naungan Paroki Penampang.

 • Terima undangan dengan senang hati

  Oct 10, 2014

  Bayangkan jika anda mengadakan suatu pesta besarbesaran misalnya perkahwinan anak anda atau ulang tahun perkahwinan anda yang ke-25, 50 atau 60 tahun, dengan menjemput saudara mara, sahabat handai dan orang-orang kenamaan yang rapat dengan anda namun tidak ada satu pun yang sudi hadir atas alasan yang pelbagai pula.

 • Menyerahkan sesuatu yang bernilai

  Oct 10, 2014

  Apakah maksud kita yang sebenarnya apabila kita mengatakan bahawa kita telah melakukan satu pengorbanan? Adakah ianya… “Saya mengorbankan kerjaya saya kerana anakanak saya! Saya banyak berkorban demi kerjaya saya! Cinta menuntut kita melakukan banyak pengorbanan!”

 • Keluarga ‘tempat’ menyemai iman, harapan dan cinta kasih

  Oct 10, 2014

  Perhimpunan Umat Katolik Keuskupan Keningau kali ke-10 (PUKAT X) pada Sept 25-27 lalu mempunyai tema yang sangat menarik iaitu “Keluarga berpusat kepada Kristus, Berbudaya Menyembah Tuhan, Memantapkan Iman dan Bertanggungjawab Sosial” sebagai panduan input, perkongsian dan perancangan pastoral bagi keuskupan itu.

 • Sinode keluarga langkau isu keluarga, perkahwinan

  Oct 10, 2014

  Umat Katolik di seluruh dunia mempunyai pelbagai persoalan dan harapan yang mampu dijawab oleh Sinode Luarbiasa para Uskup tentang keluarga, yang masih berlangsung di Roma sejak Okt 5 lalu.

 • Mengenang para pendahulu Uskup Agung Kuala Lumpur

  Oct 01, 2014

  Uskup Dominic Aloysius Vendargon dilahirkan pada Ogos 29, 1909 di Sri Lanka. Ibunya, Gertrude Vendargon hampir meninggal dunia ketika melahirkan Dominic.

 • Pemimpin Islam, kerajaan akan hadiri pentahbisan episkopal

  Oct 01, 2014

  Lebih 10,000 orang termasuk pemimpin Islam dan pegawai kerajaan dijangka akan menghadiri pentahbisan episkopal, Fr Julian Leow, calon Uskup Agung bagi Keuskupan Agung Kuala Lumpur pada esok hari (Oktober 6), demikian kata penganjur.

 • Para ulama kepada ISIS: Anda tidak faham ajaran agama Islam!

  Oct 01, 2014

  Lebih 120 ulama Islam dari seluruh dunia, bersatu di dalam sepucuk surat terbuka yang ditujukan kepada "pengikut dan pejuang" negara Islam (ISIS).