Malaya

 • KKD diseru bantu pembangunan rohani umat pedalaman

  Jun 06, 2014

  Komuniti Kristian Dasar Sta Maria, Sandakan yang ditubuhkan pada Julai 7, 2010 menghadiri Misa Kudus sempena kesyukuran Ulang Tahun yang ke lima, di Chapel St. Mary pada Mei 19 lalu.

 • Lembutkan hati, biarkanRoh Kudus bekerja

  Jun 06, 2014

  Saya pernah mengenali seorang sahabat yang sejak masa bujangnya sentiasa mencari erti kehidupannya. Anehnya kawan saya ini mempunyai empat nama: nama Cina, nama kampung (pagan) nama Islam dan nama Kristian.

 • Rendahkan hati, usah mendabik dada

  Jun 06, 2014

  Memang benar bahawa kebenaran sahaja tidak mencukupi. Ia harus diseimbangkan dengan sifat-sifat keilahian Tuhan iaitu keesaan, kebaikan, dan keindahan.

 • Presiden Israel, Palestin, BERDOA BERSAMA Paus hari ini

  Jun 06, 2014

  Pertemuan di antara Paus Fransiskus, Presiden Palestin dan Israel di Vatikan telah ditetapkan pada hari ini, Jun 8 bagi mendoakan keamanan di Tanah Suci.

 • UiTM di hatiku...

  May 29, 2014

  “UiTM di hatiku...” Itulah ungkapan yang sering saya dengar semasa bergelar siswa UiTM. Memang bukan mudah untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat institut pengajian tinggi sebagai seorang bumiputera disalah sebuah negeri kepulauan Borneo dan beragama Kristian.

 • Kenali Santo Anda S. Marselinus & S. Petrus

  May 29, 2014

  Kedua-dua orang kudus ini namanya dicantumkan dalam Doa Syukur Agung Pertama Misa Kudus. Mereka secara luas dihormati dan dimohon bantuan doanya oleh umat Kristiani perdana. Pesta kedua-dua martir ini tertera dalam kalender para kudus Roma oleh Paus Vigilius pada tahun 555.

 • Lapan negara terburuk dalam kebebasan beragama

  May 29, 2014

  Sejak tahun 1999, Jabatan Luar Negara AS telah melaporkan negara-negara terburuk di dunia berkaitan hak beragama. Laporan mereka baru-baru ini menyatakan bahawa terhadap umat beriman telah meningkat di seluruh dunia.

 • Mini Kaamatan di St Sabina

  May 29, 2014

  Komuniti Umat Katolik St Sabina, Kg Titimboungon, Papar, berusaha menganjurkan Mini Kaamatan dengan menghidangkan pelbagai makanana adat resam kaum Kadazan, memakai pakaian tradisi, menyanyikan lagu-lagu Kaamatan dan makan bersama.

 • Jangan biarkan orang di sekeliling kita diabaikan tanpa cinta kasih

  May 29, 2014

  “Saya gembira dan bersukacita dapat merayakan perayaan Ekaristi bersama anda semua. Kita semua berkumpul di meja altar ini sebagai orangorang Kristian yang percaya bahawa kita hidup pada masa ini dengan tujuan untuk mengembalikan keharmonian dan keindahan itu sendiri.

 • Nunsio Apostolik ajak umat jadi Gereja sukacita

  May 29, 2014

  Nunsio Apostolik Vatikan pertama ke Malaysia, Uskup Agung Joseph Marino berada di Keuskupan Keningau selama dua hari iaitu pada Mei 2-3 yang lalu.