Malaya

 • Kunjungan Sri Paus bawa harapan perdamaian di Korea

  Mar 21, 2014

  Kardinal Andrew Yeom Soo-jung dari Seoul, Korea Selatan, mengatakan berita kunjungan Paus Fransiskus ke Korea telah membawa sukacita yang besar bagi negaranya.

 • Mengapa Bapa Suci pilih kunjungi Korea Selatan?

  Mar 21, 2014

  Meskipun Paus Fransiskus mengatakan dia tidak suka berpergian, namun beliau harus memilih destinasi untuk perjalanannya tahun 2014.

 • Ramai tunggu audiensi pertama Bapa Suci dengan golongan buta, pekak

  Mar 21, 2014

  Bapa Suci Fransiskus merupakan Sri Paus pertama yang akan mengadakan pertemuan dengan orang buta dan pekak.

 • Hakim arah roboh rumah keluarga Kristian miskin

  Mar 21, 2014

  Seorang hakim Pakistan telah mengarahkan sebuah agensi perbandaran di Islamabad, ibu negara Pakistan, untuk me robohkan sekurang-kurangnya sepuluh kawasan miskin di mana lima ribu keluarga Kristian tinggal, demikian laporan agensi berita Fides.

 • Fransiskus akan berjaya reformasi kuria Roma

  Mar 21, 2014

  “Ini adalah sesuatu yang sukar tetapi saya percaya, Paus Fransiskus berpegang teguh pada prinsipnya dan saya percaya, dia akan berjaya mereformasi Kuria Roma,” ujar Kardinal Tarcisio Bertone, Setiausaha Emeritus Negara Vatikan pada Mac 7 lalu.

 • Tiada apa yang menarik, selain berdoa

  Mar 21, 2014

  Paus Fransiskus tidak melakukan apa-apa yang istimewa bagi meraikan ulang tahun pertamanya sebagai Uskup Roma, selain berdoa. Prelatus itu sedang menjalani retret Pra-Paskah ketika hari ulang tahun pertamanya sebagai Uskup Roma.

 • Terima kasih kerana menerima Kristus dengan hati terbuka

  Mar 21, 2014

  79 katekumen dari Paroki-paroki bahagian Selatan Keuskupan Pulau Pinang menghadiri Upacara Pilihan pada Sabtu, Mac 8 di Gereja St Anne.

 • Sentiasalah jatuh cinta kepada Yesus

  Mar 21, 2014

  “Ingatlah detik penting pada hari ini. Hari ini hari yang sangat istimewa. Hari ini, anda telah dipilih oleh Tuhan yang Maha Penyayang untuk menerima cinta kasih-Nya untuk selama-lamanya,” ujar Uskup Agung John Wong kepada para calon Baptis pada hari Minggu pertama Pra-Paskah yang lalu.

 • Makan Tubuh Kristus bersifat kanibal?

  Mar 21, 2014

  Ada pihak-pihak tertentu yang selalu menghina dan menuduh penganut Katolik sebagai kanibal kerana makan ‘Tubuh dan Darah’ Yesus.

 • Apa yang harus kita tinggalkan demi memperkaya sesama?

  Mar 21, 2014

  “Menjadi seorang murid dan pengikut Yesus memerlukan kita melupakan kepentingan diri sendiri, memikul salib tiap-tiap hari dan mengikut Yesus (Luk. 9:23).”