Malaya

 • Bagaimana mengatasi kebosanan dalam pekerjaan

  Mar 28, 2014

  Saya diulit rasa bersalah kerana selalu berasa bosan dengan pekerjaan saya. Saya mempunyai pekerjaan yang baik dan gaji yang lumayan.

 • Bantu kurangi beban rakan-rakan yang susah

  Mar 28, 2014

  Pada Mac 3 lalu, satu sesi renungan musim Pra-Paskah dijalankan di Paroki St Dominic, Lahad Datu. Paroki St Dominic merupakan destinasi pertama menerima sesi ini daripada Sr Maria Dipal RGS,Pengerusi Komisi Pembangunan Insan Keuskupan (KPIK), Sandakan.

 • Terbuka untuk menerima perubahan, penyembuhan

  Mar 28, 2014

  Kebijaksanaan pada umumnya berkaitan rapat dengan penglihatan dan realiti sesuatu keadaan.

 • Hidup ini sentiasa rapuh dan memerlukan pertolongan

  Mar 28, 2014

  Kisah berikut diceritakan oleh seorang rakan saya: Semasa masih kanak-kanak, sekitar tahun 1950-an, dia dijangkiti penyakit radang paru-paru. Keluarganya tinggal di sebuah pekan kecil yang mempunyai baik hospital mahupun doktor.

 • Tinggalkan kejahatan atau berhadapanlah dengan Neraka!

  Mar 28, 2014

  Paus Fransiskus merayu kepada ahli-ahli Mafia agar segera bertaubat dan meninggalkan kejahatankejahatan mereka. Bapa Suci itu bertemu dengan keluarga-keluarga mangsa Mafia pada Mac 21 lalu.

 • Katolik, Anglikan, Islam tandatangan deklarasi basmi pemerdagangan manusia

  Mar 28, 2014

  Meskipun pelbagai usaha dan kempen terbaik dari ramai pihak di kebanyakan negara, namun pemerdagangan dan penyeludupan manusia masih terus meningkat

 • Rekoleksi Pelayan Komuni Tak Lazim di Holy Trinity

  Mar 21, 2014

  Paroki Holy Trinity, Tawau telah merancang untuk menganjurkan beberapa siri rekoleksi sempena musim Pra-Paskah. Rekoleksi pertama yang diadakan ialah untuk para Pelayan Komuni Tak Lazim (EMC) yang dikendalikan oleh Fr David A Garaman dan Fr Johnny Raju pada Mac 8 lalu.

 • Kursus pengacaraan Gereja di HRL

  Mar 21, 2014

  “Pengacara majlis adalah ‘jantung’ pada sesebuah perayaan. Pengacaralah yang memulakan acara dan menutup sesebuah acara selain memimpin dari satu acara ke satu acara lain,” jelas Sdr Richard Angkis, seorang pengacara majlis-majlis dan perayaan Gereja.

 • Buku Program Kasih dilancarkan

  Mar 21, 2014

  "Di dalam berusaha mesti ada perancangan dengan mengutamakan kehendak Tuhan," kata Ketua Keuskupan Keningau Uskup Cornelius Piong semasa menyampaikan homili Misa pertama di Katedral St Francis Xavier Keningau pada Mac 2, 2014 sempena pelancaran buku Program Kasih.

 • Bina keluarga kudus, sukar tapi tidak mustahil

  Mar 21, 2014

  Saya sangat tertarik dengan keprihatinan Bapa Suci Fransiskus yang memfokuskan keluarga sebagai tema Sinode para Uskup yang akan datang.