Malaya

 • Pencegahan, kunci perlindungan kanak-kanak bawah umur

  Aug 02, 2019

  Perlindungan kanak-kanak menjadi keprihatinan serius dan apa yang diperlukan adalah “kerasulan pencegahan,” katanya dalam sebuah pesan video yang disampaikan kepada para pemimpin Gereja Katolik yang sedang mengikuti sebuah kursus tentang perlindungan kanak-kanak bawah umur di Universiti Kepausan di Mexico.

 • Berapa agaknya gaji Sri Paus?

  Aug 02, 2019

  Sebagai ketua Gereja Katolik sejagat, mungkin ada yang menyangka bahawa Sri Paus menerima upah yang lumayan kerana memikul banyak tugas. Tetapi, keben

 • Kenali Santo Anda; Sto John Marie Vianney ~ 4 Ogos ~

  Aug 02, 2019

  Tuhan memberi Yohanes karunia untuk membaca fikiran orang dan mengetahui masa hadapan seseorang. Kerana karunia itu, ramai orang telah bertobat orang luar mulai berdatangan ke Ars. Kadang-kadang, ratusan orang dalam satu hari. St. Yohanes Vianney menggunakan12 hingga 16 jam sehari mendengar pengakuan mereka.

 • Keluarga panggung sukacita, penyembuhan dan pengampunan

  Aug 02, 2019

  Seiring dengan seruan Bapa Suci Fransiskus untuk sentiasa menjulang keluarga sebagai ‘rumah’ sukacita, pengampunan dan penyembuhan, Gereja St Mark telah menganjurkan program “Sukacita Dalam Kasih Keluarga” pada 29-30 Jun di Dewan Gereja St Mark, Sandakan.

 • Perayaan Hari Minggu Alkitab Zon Minawo hormati Sabda dan Ekaristi

  Aug 02, 2019

  Perayaan Hari Minggu Alkitab 2019 mengangkat tema, “Memperkukuhkan keluarga melalui Ekaristi dan Firman” Tidak ketinggalan menyambut perayaan ini, Zon Minawo meraikan Hari Minggu Alkitab pada 23 Jun di Gereja St.Monica Baitah.

 • KKD, tempat Yesus berkarya dan Sabda Tuhan berbuah

  Aug 02, 2019

  Komuniti Kristian Dasar (KKD) merupakan satu komuniti yang berpusatkan ajaran-ajaran Kristus yang berpegang kepada prinsip- prinsip tekun berdoa, berkongsi firman Tuhan, bersifat melayani dan partisipatif.

 • Ziarah Sto Antonius, kunjugi setiap zon di Paroki Tenom

  Aug 02, 2019

  Bermula pada 30 Mei-13 Jun, Komiti Ziarah Paroki St. Anthony telah mengadakan ziarah Statue Santo Antonius sebagai salah satu aktiviti persediaan menyambut Ulang Tahun Keuskupan Keningau yang ke 26 peringkat Paroki St Anthony, Tenom.

 • Dalam setiap peristiwa, Tuhan sentiasa Ada

  Jul 26, 2019

  Yesus menyatakan kepada kita untuk memperhati dan mempelajari campur tangan Tuhan dalam kehidupan kita dengan membaca tanda-tanda zaman. Apa maksudnya?

 • Jangan semata-mata mencari rezeki duniawi, carilah berkat rohani

  Jul 26, 2019

  Maka sebelum kita mengucapkan doa apa pun, kita harus mempersiapkan batin terlebih dahulu, supaya kita sedar kepada Siapa kita akan mengajukan doa kita, dan betapa Mahabesar dan MahaKasihnya Dia, sehingga kita dapat menempatkan diri kita dengan layak.

 • 384 sertai Seminar Pembentukan IKD di Pace Bene

  Jul 26, 2019

  Seramai 384 peserta dari seluruh Paroki Keuskupan Agung Kota Kinabalu menghadiri Seminar Pembentukan Inisiasi Kristian Dewasa (IKD) yang bertema “Kristus Misi, Kita” pada 28-30 Jun Pusat Retret FSIC, Pace Bene Kg Purak Papar