Malaya

 • Kg Tikandis Salong syukuri dapat gereja baru

  Jun 09, 2017

  “Sto Bernardinus dari Siena adalah Santo yang sangat menyintai Ekaristi dan berani mewartakan Injil. Diharapkan, umat di bawah naungan Santo ini, mendapat inspirasi daripada Sto Bernardinus untuk menjadi utusan-utusan Khabar Gembira Tuhan,” ujar Uskup Cornelius Piong semasa merayakan Misa pada 20 Mei lalu.

 • BSL anjur Perkelahan Hari Keluarga

  Jun 09, 2017

  Pada 10 Mei, Gereja Blessed Sacrament Labuan telah menganjurkan program perkelahan Hari Keluarga Katolik di kalangan pelayan gereja dan umat.

 • Tiga jublirian perlihat sukacita panggilan

  Jun 09, 2017

  Seorang paderi yang pernah melayani di Paroki Holy Rosary Limbahau telah merayakan ulang tahun perak kepaderiannya manakala dua orang Sister pula meraikan ulang tahun intan mereka sebagai biarawati.

 • Makan malam sumbangan kasih di Tenom

  Jun 09, 2017

  Sedar akan keperluan dalam membantu seminarian, Kerasulan Wanita Katolik Paroki St. Anthony Tenom telah mengadakan makan malam sumbangan kasih untuk dana Tabung Seminarian pada 21 April, di dewan terbuka Msgr Augustine Watcher dan telah berjaya menjual sebanyak 31.5 meja tajaan.

 • Tubuh Yesus yang mulia

  Jun 09, 2017

  Pertama, kebangkitan Yesus tidak sama dengan kejadian kebangkitan Lazarus, puteri Yairus dan anak lelaki janda di Nain.

 • Berbahagialah orang yang mendengarkan Sabda Tuhan

  Jun 09, 2017

  Semasa kanak-kanak, jika malas ke Gereja, nenek saya akan mengatakan, “kalau malas ke Gereja, nanti masuk ke neraka!” Begitu juga ketika melakukan kesalahan, ibu atau bapa saya pasti akan berkata, “Jangan cakap bohong, nanti kena potong lidah!” atau “Jangan mencuri buah tarap si anu, nanti kena potong tangan!”

 • Apabila iman kelihatan semakin hilang

  Jun 02, 2017

  Ketika Friedrich Nietzsche menyatakan bahawa “Tuhan telah mati” kemudian dia menambah persoalan, “Apakah jenis span yang dapat memadamkan keseluruhan

 • Pembaharuan Karismatik Katolik sambut Jubli Emas

  Jun 02, 2017

  Lebih seribu anggota kumpulan pembaharuan karismatik membanjiri Dewan Paroki Katedral Hati Kudus sempena perayaan jubli emas Pembaharuan Karismatik Katolik atau CCR pada 21 Mei lalu.

 • Mencari kebahagiaan melalui pelayanan kepada Tuhan

  Jun 02, 2017

  Seminar singkat mengenai kesedaran panggilan di dalam apa jua jenis pelayanan telah menarik minat 35 orang belia untuk mengenal panggilan mereka.

 • Sri Paus minta Trump jadi pencetus damai

  Jun 02, 2017

  Paus Fransiskus bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump pada 24 Mei, berbincang secara sulit di istana apostolik selama 30 minit dan kemudian meminta presiden itu untuk bekerja untuk keamanan bagi dunia.