Malaya

 • Gulingkan batu yang menghalang cahaya Kristus

  Apr 26, 2019

  Sebagai individu dan Gereja, memang amat mudah untuk leka atau berpaling, apabila kegagalan dan dosa menghalang kepenuhan hidup, tetapi Paskah adalah pewartaan bahawa cinta kasih-Nya mengalahkan semua dosa, kata Sri Paus Fransiskus.

 • Bapa Suci dukacita serangan pada hari Paskah terhadap Gereja, hotel di Sri Lanka

  Apr 26, 2019

  Paus Fransiskus kesal dengan tragedi menyayat hati serangan terhadap beberapa buah Gereja dan hotel di Sri Lanka pada Hari Paskah yang lalu.

 • Kalvari mereka yang diperdagang amat panjang

  Apr 26, 2019

  Paus Fransiskus memimpin Jalan Salib pada hari Jumaat Agung dan merenungkan meditasi-meditasi yang menunjukkan betapa Kristus terus menderita di dunia saat ini.

 • Sri Paus basuh kaki para tahanan pada hari Khamis Putih

  Apr 26, 2019

  Paus Fransiskus merayakan Misa Perjamuan Tuhan pada Kamis Putih, 18 April 2019, di sebuah penjara dekat Roma dan membasuh kaki 12 orang tahanan.

 • Retret tahunan LSKK peringkat Keuskupan Keningau ditunjangi doa

  Apr 26, 2019

  Kasih kepada Tuhan dan sesama adalah asas kuat pada setiap pelayanan. Hal ini ditekankan semasa retret tahunan pelayan Liturgi Sabda Kanak-kanak (LSKK) bagi peringkat Keuskupan Keningau pada 29- 30 Mac lalu.

 • Jangan gentar, Kristus Ada di sini!

  Apr 26, 2019

  Kunjungan Father Jeffrey Gumu ke Gereja St Sabina Kg Titimboungon sempena Hari Minggu Palma telah membuka mata para umat mengenai seruan apostolik telah membuka mata para umat mengenai seruan apostolik terbaharu Sri Paus Fransiskus, Christus Vivit (Kristus Yang Hidup).

 • Hari Polis diraikan di Katedral Hati Kudus, Sibu

  Apr 26, 2019

  Ketabahan dan pengorbanan para polis yang setia menjaga keselamatan negara dan orang ramai, diperingati serta didoakan dalam Misa Kudus sempena Hari Polis di Katedral Sacred Heart pada 10 April lalu.

 • KWK Sandakan, para wanita sembilan basis KBKI, berjalan bersama dalam kerukunan

  Apr 26, 2019

  Kerasulan Wanita Katolik Paroki telah mengadakan program “Lawatan Muhibah” bersama dengan wanita-wanita daripada sembilan basis Keluarga Besar Katolik Indonesia (KBKI). Program ini telah diadakan pada 31 Mac 2019 di dewan serbaguna Gereja St. Mark Batu 12, Sandakan.

 • Ketika mengurapi, kita juga diurapi dengan iman, cintakasih

  Apr 26, 2019

  Dalam homili Misa Krisma di Basilika Santo Petrus, Khamis Putih pagi, 18 April 2019, Paus Fransiskus menyatakan bahawa Injil sering memperlihatkan Yesus di tengah-tengah kerumunan orang, mulai dari para gembala, para raja, “dan para ahli nujum yang tua” saat Kelahiran, hingga “VeronicaVeronica” dunia ini, “orangorang Kirene, para penjahat, dan para perajurit” yang mengelilingi Dia di Kayu Salib.

 • Kita semua memerlukan belas kasihan Tuhan

  Apr 26, 2019

  Tuhan adalah Sumber kesatuan dalam kehidupan, Sumber kekuatan dalam kehidupan peribadi seorang paderi, keluarga dan komuniti. Hilang fokus terhadap Yesus akan menyebabkan kita sesat ...” kata Uskup Julius Dusin Gitom semasa memimpin Misa Krisma untuk Keuskupan Sandakan pada 11 April 2019, di Katedral St Mary.