Malaya

 • Sri Paus minta biarawati pejuang anti-pemerdagangan manusia, tulis renungan Jalan Salib

  Apr 12, 2019

  Sri Paus Fransiskus telah meminta seorang pejuang anti pemerdagangan manusia, Sr Eugenia Bonetti, 80, seorang biarawati Itali dari kongregasi Consolata, untuk menyiapkan teks Jumaat Agung pada April 19.

 • Idea yang salah tentang seks

  Apr 12, 2019

  Syarahan saya pada ketika itu adalah pada belas kasihan Tuhan dan tidak ada menyebut jantina dan jelas, soalan daripada lelaki muda itu mempunyai agenda sendiri.

 • Hosana! Diberkatilah Dia yang datang dalam nama Tuhan

  Apr 12, 2019

  Kita sudah sampai pada minggu yang sangat penting – Minggu Suci. Minggu Suci bermula dengan memperingati Yesus memasuki kota Yerusalem pada hari minggu Palma dan kemudian berpuncak pada kemuliaan Yesus apabila Dia bangkit pada minggu Paskah.

 • Cabaran Katekis menghadapi generasi milenium

  Apr 12, 2019

  Sri Paus Fransiskus dalam salah satu siri audiensinya baru-baru ini, menekankan peranan Katekis pada zaman milenium ini agar kreatif dalam mewartakan Khabar Gembira. Para Katekis dituntut memahami segala perubahan yang terjadi zaman ini.

 • Siapa Veronika pada Perhentian VI Jalan Salib?

  Apr 12, 2019

  Veronika mengungkapkan balasan kasih yang sempurna dengan berani mengusap wajah Yesus. Menerima kasih yang sedemikian besar, Yesus membalas dengan memberikan karunia lukisan wajah pada kain pembersih dari Veronika itu.

 • Membangun harapan melalui pembinaan jambatan antara budaya

  Apr 12, 2019

  Paus Fransiskus menghabiskan sebahagian besar masa dalam Audiensi Umum untuk membicarakan kunjungannya ke Marocco baru-baru ini.

 • Nancy Nelly, Pengerusi MPPKSFX yang baru

  Apr 12, 2019

  “Seorang pemimpin sejati harus tahu jalannya, menunjukkan jalannya dan mengikuti sendiri jalan yang ditunjukkannya,” demikian kata Uskup Cornelius Piong semasa hari Pemilihan Majlis Pastoral Paroki Katedral St Francis Xavier bagi sesi 2019-2021.

 • Kenali Santo Anda: St Lidwina ~ 14 April ~

  Apr 12, 2019

  Lidwina mempersembahkan diri seutuhnya kepada Tuhan. Dia bercitacita untuk menjadi seorang biarawati. Namun pada suatu hari, dia mengalami tragedi yang mengubah seluruh hidupnya.

 • Perjalanan Sri Paus ke Arab beri inspirasi Kristian-Islam di India

  Apr 12, 2019

  Penganut Islam dan Kristian di India bekerja sama untuk mempopularkan dokumen tentang persaudaraan manusia yang diterbitkan semasa kunjungan bersejarah Sri Paus Fransiskus ke Emiriah Arab Bersatu Arab (UEA) pada Februari lalu.

 • Kunjungan belas kasih ke PUSPEN

  Apr 12, 2019

  “Retaknya hubungan saya dan isteri merupakan permulaan perubahan hidup yang akhirnya menempatkan saya di Puspen,” luah seorang penghuni PUSPEN (Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik) yang berumur sekitar 60-an.