Datanglah Roh Kudus, berilah damai pada dunia

Semoga kita patuh kepada suara Roh Kudus, demikian doa Sri Paus Fransiskus semasa menyampaikan renungan semasa Regina Coeli di Vatikan, Mei 19.

May 31, 2024

Roh Kudus membantu kita dalam mengutarakan kata-kata baik untuk sesama dan menjadi “suara lembut Sang Penghibur” untuk satu sama lain — Sri Paus Fransiskus. Gambar: Media Vatikan.


TAKHTA SUCI:
Semoga kita patuh kepada suara Roh Kudus, demikian doa Sri Paus Fransiskus semasa menyampaikan renungan semasa Regina Coeli di Vatikan, Mei 19.

Berucap kepada umat beriman yang berkumpul di Dataran Sto Petrus dari balkoni Istana Apostolik, Sri Paus mengingatkan umat bahawa pada hari itu “kita merayakan turunnya Roh Kudus ke atas Maria dan para Rasul.”

Menekankan bahawa dalam Injil hari itu, Yesus bercakap tentang Roh Kudus dan berkata bahawa Dia akan mengajar kita “apa sahaja yang Dia dengar.”

Lalu Sri Paus mengajukan soalan, “apakah maksud ungkapan ‘apa yang Dia dengar’ ini? Apakah yang telah Dia dengar daripada Roh Kudus?”

Menurut Bapa Suci, Yesus bercakap kepada kita dengan kata-kata yang menyatakan perasaan yang indah, seperti kasih sayang, rasa syukur, kepercayaan dan belas kasihan, “yang mengisytiharkan kepada kita hubungan yang indah, bercahaya, konkrit dan kekal, seperti cinta Tuhan yang abadi.”

“Tepatnya,” kata Sri Paus, “kata-kata cinta yang mengubah ialah kata-kata yang diulangi oleh Roh Kudus dalam diri kita dan yang baik untuk kita dengar, kerana Ia menjaga, menimbulkan dan memelihara dalam hati kita, perasaan dan niat yang baik.”

Atas sebab ini, adalah penting untuk menyuburkan diri kita dengan membuka hati kepada Roh Kudus setiap hari dengan membaca petikan Injil. Ini boleh kita lakukan dengan mudah misalnya membawa Injil mini yang senang dibawa ke mana sahaja.

Menyediakan ruang untuk Roh Kudus
Mendengar Firman Tuhan dan berdoa kepada Dia secara peribadi dan dalam adorasi, membantu kita mencipta ruang dalam diri kita untuk suara Roh Kudus bergema. Malah Roh Kudus juga membantu dalam mengucapkan kata-kata yang baik antara satu sama lain serta menolong kita menjadi “suara lembut Sang Penghibur” untuk satu sama lain.

“Membaca dan menghayati Injil, berdoa dalam hening, mengucapkan kata-kata yang baik: semua ini sebenarnya tidak sukar dilakukan; kita boleh melakukan segala-galanya dengan Roh Kudus.”

Menjadi suara penghibur Roh Kudus
Oleh itu, Sri Paus Fransiskus menyeru umat beriman untuk bertanya kepada diri sendiri, “Bagaimana saya dapat menyediakan tempat atau ruang bagi Roh Kudus dalam peribadi saya? Bagaimana saya boleh menjaga ‘tempat’ ini untuk lebih mendengar Roh Kudus dan menjadi suara Roh Kudus bagi orang lain?”

Sri Paus Fransiskus menjelaskan bahawa kita boleh melakukannya dengan memohon kepada Bonda Maria, yang hadir pada hari Pentakosta bersama para Rasul dan memohon pertolongan Bonda Kristus agar kita patuh kepada suara Roh Kudus.

Bapa Suci juga berdoa agar Roh Kudus membawa persekutuan antara orang Kristian, keharmonian dalam keluarga dan menamatkan peperangan di Ukraine dan di Tanah Suci.

Gereja Katolik seluruh dunia menyambut Hari Raya Besar Pentakosta, yang disambut 50 hari selepas Paskah, menandakan turunnya Roh Kudus.

Pada akhir homili, Sri Paus Fransiskus berdoa: “Datanglah Roh Pencipta, terangilah fikiran kami, penuhilah hati kami dengan rahmat-Mu, tuntunlah langkah kami, berikanlah kedamaian- Mu kepada dunia kami.” — media Vatikan

Total Comments:0

Name
Email
Comments