Intensi Bapa Suci untuk bulan Ogos: Untuk perniagaan kecil

Sri Paus Fransiskus telah meminta Gereja Katolik untuk berdoa bagi perniagaan-perniagaan kecil sempena bulan Ogos.

Aug 05, 2022


TAKHTA SUCI: Sri Paus Fransiskus telah meminta Gereja Katolik untuk berdoa bagi perniagaan-perniagaan kecil sempena bulan Ogos.

“Akibat pandemik dan peperangan, dunia sedang menghadapi krisis sosio-ekonomi yang teruk,” kata Sri Paus dalam video yang dikeluarkan pada 2 Ogos. “Dan antara yang paling terjejas ialah perniagaan kecil dan sederhana.

Prelatus itu menambah bahawa “walaupun menghadapi kesukaran, mereka mencipta pekerjaan, memenuhi tanggungjawab sosial mereka.”

Antara yang paling teruk ialah kedai, bengkel, perniagaan pembersihan, perniagaan pengangkutan, dan lain-lain yang tidak tergolong dalam senarai terkaya dan paling berkuasa di dunia.

Bapa Suci memuji dedikasi para peniaga kecil untuk mengubah dan berjuang melalui kekreatifan serta kesabaran mereka yang besar.

“Dengan keberanian, usaha, pengorbanan, mereka melabur dalam kehidupan, mencipta kesejahteraan, peluang, dan kerja,” kata Sri Paus Fransiskus.

“Mari kita berdoa untuk perniagaan kecil dan sederhana, yang dilanda krisis ekonomi dan sosial, supaya mereka dapat mencari jalan untuk terus beroperasi, dan berkhidmat kepada masyarakat mereka,” ujar Sri Paus.

Video itu adalah sebahagian daripada siri yang dicipta oleh Jaringan Doa Seluruh Dunia Sri Paus dengan kerjasama Dikesteri untuk Awam, Keluarga dan Hidup. — CNA

Total Comments:0

Name
Email
Comments