Makan Malam Keharmonian Maal Hijrah bersama pemimpin antara iman

Sempena Maal Hijrah (Awal Muharram), Pertubuhan IKRAM Malaysia (Daerah Hulu Selangor) telah menganjurkan majlis makan malam ‘Keharmonian Maal Hijrah’ pada 30 Julai lalu.

Aug 12, 2022


HULU SELANGOR: Sempena Maal Hijrah (Awal Muharram), Pertubuhan IKRAM Malaysia (Daerah Hulu Selangor) telah menganjurkan majlis makan malam ‘Keharmonian Maal Hijrah’ pada 30 Julai lalu.

Tetamu jemputan termasuk ahli-ahli dari Pelayanan Ekumenikal & Antara Agama (PMEIA) Paroki Gereja Hati Kudus, Yayasan Soka Gakkai Malaysia, Yayasan Hidayah Centre dan Ahli Parlimen Hulu Selangor, YB June Leow Hsiad Hui.

Makan malam dimulakan dengan ceramah oleh Shah Kirit bin Kakulal Govindji, Presiden Global Unity Network (sebuah organisasi Islam).

Beliau berbicara tentang kepentingan membina persaudaraan yang berterusan dalam masyarakat berbilang kaum dan agama. Beliau juga memberikan gambaran ringkas tentang Islam dan Maal Hijrah dan juga mengetengahkan beberapa nilai agama yang dianuti oleh Islam, Kristian, Buddha dan Hindu.

Penyelaras PMEIA, Dr Florence John berkata dengan menyertai majlis makan malam merangkap ceramah oleh pertubuhan Islam ini, rakyat Malaysia yang berbeza agama akan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang kepercayaan satu sama lain yang membawa kepada sikap saling menghormati.

Total Comments:0

Name
Email
Comments