Menanam semula benih perpaduan

Ketua Sami Buddha Malaysia, Datuk K. Sri Dhammaratana, menggesa agar aktiviti antara agama dipertingkatkan untuk menggalakkan perpaduan dan keharmonian dalam negara.

Jun 08, 2024


KUALA LUMPUR:
Ketua Sami Buddha Malaysia, Datuk K. Sri Dhammaratana, menggesa agar aktiviti antara agama dipertingkatkan untuk menggalakkan perpaduan dan keharmonian dalam negara.

Berucap pada majlis minum petang Wesak Kebangsaan Malaysia 2024 di Kuil Maha Vihara Buddha di Brickfields pada Mei 19, Datuk K.Sri Dhammaratana menekankan kepentingan mengadakan perhimpunan antara agama di pelbagai rumah ibadat.

Beliau menggesa masyarakat untuk menormalkan acara tersebut sebagai sebahagian daripada usaha bersepadu untuk “menanam semula benih perpaduan di kalangan generasi muda.”

Sri Dhammaratana menegaskan bahawa mewujudkan asas kukuh untuk perpaduan dan keharmonian memerlukan lebih daripada sesi dialog, mesyuarat, menyokong aktiviti dan makan malam.

“Saya menyeru semua kita untuk bersama-sama sekali-sekala, sama ada di masjid, di kejiranan, Gereja atau kuil Hindu, untuk melibatkan diri dalam perbincangan tentang cara mengeratkan hubungan kita dalam jangka panjang,” katanya.

“Dengan menjana idea yang boleh kita praktikkan, kita boleh mendidik generasi akan datang dan memastikan masa depan yang mampan.”

Majlis minum petang itu adalah pertama diadakan bagi kuil itu sejak pandemik lalu. Acara tersebut melambangkan perpaduan dan semangat kekeluargaan yang kuat, tidak terbatas kepada komuniti Buddha sahaja.

Majlis itu juga diserikan oleh kehadiran Uskup Agung Kuala Lumpur, Julian Leow dan Timbalan Menteri Perpaduan Negara, Saraswathy Kandasami serta pemimpin dan wakil pelbagai kumpulan agama di Malaysia.

Sri Dhammaratana menekankan aktiviti pertemuan antara agama dapat memulakan perubahan. “Kita mesti melakukan usaha bersepadu untuk menanam semula benih perpaduan sebelum generasi lama meninggalkan dunia ini, memastikan warisan kita kekal untuk generasi akan datang.

Dalam usaha mengejar keamanan dan keharmonian, kita mesti menganjurkan aktiviti yang dirancang dengan baik, agar dapat menyumbang kepada pembangunan masyarakat yang sihat dan sejahtera.”

Dalam perbincangan dengan Uskup Agung Julian baru-baru ini, Sri Dhammaratana mengatakan bahawa mereka sedang mempertimbangkan untuk melawat Sri Paus Fransiskus di Singapura semasa lawatannya ke Asia, dengan matlamat memupuk hubungan dengan semua individu.

Uskup Agung Julian menyuarakan sentimen ini, dengan menyatakan, “Selain kemesraan bersama semua kaum dan agama, kita bersatu dengan penganut Buddha di seluruh dunia yang meraikan Hari Wesak. Banyak lagi yang boleh kita capai bersama demi kesejahteraan manusia, ekologi, keadilan, keamanan dan keharmonian jika kita menumpukan perhatian kepada apa yang menyatukan dan bukan sebaliknya.”

Timbalan Menteri Saraswathy menyeru rakyat Malaysia turut menekankan kepentingan perpaduan dan toleransi. Saraswathy juga menyebut pengalamannya melawat ke kuil Hindu dan masjid di Pulau Pinang baru-baru ini, yang menekankan kepentingan memupuk keharmonian di kalangan pelbagai agama.

“Lawatan ini selaras dengan objektif kami untuk meningkatkan perpaduan dan integrasi nasional, berpandukan prinsip-prinsip Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara,” katanya.

Total Comments:0

Name
Email
Comments