Menjadi anggota masyarakat yang beriman dan bermaruah

Petikan Injil minggu ini adalah salah satu petikan yang mengelirukan untuk kebanyakan orang. Ia menceritakan perumpamaan tentang pelayan yang tidak jujur menghapuskan sebahagian daripada hutang tuannya, pada dasarnya menipu tuannya bagi sebahagian daripada wang yang terhutang kepadanya.

Sep 16, 2022

HARI MINGGU BIASA KE-25
TAHUN C

Amos 8:4-7
1 Timotius 2:1-8
injil Lukas 16:1-13

Petikan Injil minggu ini adalah salah satu petikan yang mengelirukan untuk kebanyakan orang.

Ia menceritakan perumpamaan tentang pelayan yang tidak jujur menghapuskan sebahagian daripada hutang tuannya, pada dasarnya menipu tuannya bagi sebahagian daripada wang yang terhutang kepadanya.

Pertama sekali, ini bukan perumpamaan moral. Yesus tidak memberitahu kita bahawa kita harus menjadi tidak jujur.

Sebaliknya, tujuannya adalah untuk menunjukkan kepada kita bahawa kita mesti berfikir ke hadapan; kita mesti merancang untuk masa depan kita yang kekal, bukan hanya untuk kehidupan kita di sini dan sekarang.

Dalam cerita itu, tuan yang kaya melambangkan Tuhan, yang telah mempercayakan banyak perkara kepada setiap daripada kita dari segi bakat, sumber kewangan, kebolehan, dan banyak lagi.

Seperti tuan tersebut, satu hari, dia akan bertanya adakah kita telah menggunakan dengan bijak apa yang telah diberikan secara percuma.

Walau bagaimanapun, tidak seperti tuan dalam perumpamaan, Tuhan mahu kita memberi dengan murah hati apa kami telah diberikan dengan murah hati.

Dia mahu kita memberikan kurnia kita untuk membebaskan orang lain. Jadi, dalam memuji pelayan itu,

Yesus memberitahu kita bahawa jika kita seperti dia, kita akan bermurah hati dengan semua yang telah diberikan. Kemudian, apabila kita berdiri di pintu syurga, akan ada ramai kawan yang akan bersaksi untuk kita, sama seperti orang yang hutangnya telah diampuni berkata kepada pelayan itu.

Bagaimana kita mengurus sumber yang Tuhan berikan kepada kita?

Apa yang kita lakukan sekarang dengan apa yang Tuhan telah diamanahkan kepada kita?

Dalam pembacaan pertama, nubuat Amos mungkin kelihatan memburukkan penduduk kaya di utara Israel.

Masalahnya ialah Israel telah menukar penyembahan tuhan-tuhan asing dengan penyembahan seks, kekayaan, dan kuasa, dan sebagai akibatnya, penyembahan kepada Tuhan telah mereka lupakan dan tinggalkan.

Amos mengingatkan kita bahawa agama bukanlah polisi insurans terhadap dosa kita, terutamanya yang dilakukan terhadap orang miskin.

Seluruh kehidupan umat perjanjian Tuhan sepatutnya dipenuhi dengan Roh kasih perjanjian. Ini termasuk bukan sahaja amalan agama mereka, tetapi juga kehidupan moral, politik, dan ekonomi mereka.

Tanpa keprihatinan yang nyata terhadap orang yang paling lemah di antara kita, berkat kekayaan boleh menjadi kutukan dalam hal kedudukan kita di hadapan Tuhan.

Di hadapan Tuhan, tiada siapa yang boleh bermegah dengan kecantikan, kekayaan, kemasyhuran, atau kuasa. Di hadapan Tuhan, kita semua miskin.

Dalam surat pertamanya kepada Timotius, St. Paul memberi kita gambaran yang baik tentang cara hubungan kita dengan negara.

Dia berkata bahawa semua kuasa haruslah berpegang teguh pada Tuhan dan adalah untuk kebaikan kita.

Oleh itu, tidaklah menghairankan jika dia menasihati Timotius agar doa harus dipanjatkan “untuk raja-raja dan semua yang berkuasa.”

Jika mereka yang berkuasa menerima rahmat yang kita berdoa untuk mereka, kehidupan masyarakat akan membawa ketenangan, ketakwaan, dan maruah.

Ketiga-tiga sifat masyarakat ini dihargai dan dicari oleh orang dahulu kala.

Orang-orang kudus sentiasa menyatakan ciri-ciri ini dalam diri mereka, dan Paulus mencadangkan bahawa umat kudus, yang terdiri daripada individu yang telah menerima rahmat Tuhan, akan menyatakan ciri-ciri yang sama.

Kita harus berdoa untuk rahmat-Nya dan kemudian berusaha untuk menerima-Nya yang menjadikan masyarakat kita sebuah masyarakat yang damai, beriman, bermaruah. – Fr Wilson Francis, Keuskupan Agung Kota Kinabalu

Total Comments:0

Name
Email
Comments