Saat kita menolong ... kebaikan itu akan menyelamatkan kita

Dalam bacaan Injil, Yesus menceritakan perumpamaan tentang seorang kaya yang berpesta setiap hari dan Lazarus, seorang pengemis, yang berbaring di luar pintu gerbang rumah orang kaya itu.

Sep 23, 2022

HARI MINGGU BIASA KE-26
TAHUN C
Amos 6:1.4-7
I Timoti us 6:11-16
Lukas 16:19-31

Dalam bacaan Injil, Yesus menceritakan perumpamaan tentang seorang kaya yang berpesta setiap hari dan Lazarus, seorang pengemis, yang berbaring di luar pintu gerbang rumah orang kaya itu.


Dalam cerita tersebut, kedua-dua mereka meninggal dunia dan berakhir di tempat yang sangat berbeza.

Orang miskin berakhir di pangkuan Abraham, dan orang kaya berakhir di Hades.

Sekarang di Hades, orang kaya itu mahu orang miskin itu melayaninya, tetapi Abraham berkata itu tidak mungkin.

Lazarus juga tidak mungkin kembali ke bumi dan memberi amaran kepada saudara-mara orang kaya itu.

Tidak, sebaik sahaja kita mati, kita akan bertanggungjawab atas apa yang kita lakukan dan apa yang tidak kita lakukan.

Dalam perumpamaan ini, apa yang tidak dilakukan oleh orang kaya itulah yang menyebabkan kesengsaraannya.

Kegagalan untuk melakukan kebaikan yang sepatutnya kita lakukan adalah dosa, dan di situlah letaknya rasa bersalah orang kaya tersebut.

Dia tidak pernah melihat Lazarus sebagai manusia lain, jadi dia tidak melakukan apa-apa untuk meringankan penderitaannya.


Dia sebenarnya tidak menambah kesakitan Lazarus, tetapi dia gagal membantunya.


Kita semua mempunyai orang yang berbaring di pintu gerbang kehidupan kita.

Daripada melangkah ke atas mereka seperti yang dilakukan oleh orang kaya kepada Lazarus, kita dipanggil untuk menggunakan sumber kita, walau apa pun, untuk melayani orang miskin dalam hidup kita supaya kita juga tidak jatuh dalam dosa.


Dalam pembacaan pertama, kita diberitahu tentang bahaya kepada iman kita yang boleh ditimbulkan oleh kekayaan duniawi.

Amos hidup dalam tempoh pembaharuan di Israel.

Perbuatan yang dikutuk oleh Amos adalah ketidakadilan terhadap orang miskin, penyalahgunaan kuasa dan seksual.
Bahkan sebagai umat pilihan Tuhan, Israel membuktikan kepuasan diri sendiri dan semuanya demi kebaikan mereka sendiri sahaja.

Tambahan pula, sebahagian di Israel menikmati kemewahan hidup.

Akan tetapi yang lain dijual sebagai hamba atau didera di ladang atau pasar. Oleh itu, Amos mengatakan bahawa Israel lebih buruk daripada penyembahan berhala.

Di samping itu, bacaan kedua minggu ini, walaupun tidak secara langsung memberitahu tentang kekayaan fizikal, mengajar kita bagaimana untuk menjadi kaya dalam budi pekerti dan cara hidup dalam mengikuti Kristus.

Bacaan ini mengingatkan kita bahawa, tanpa mengira keadaan kewangan peribadi kita sendiri, kita semua boleh bertumbuh dalam iman kita dengan melayani orang miskin yang kita temui dalam kehidupan seharian kita.

Kekayaanlah yang membutakan Israel terhadap perjanjian dengan Tuhan pada zaman Amos, dan Paulus kini memberi amaran kepada Uskup Timotius bahawa “beberapa orang yang menginginkannya (kekayaan) telah menyimpang dari iman dan telah menusuk diri mereka dengan banyak kesakitan” .

Surat kepada Timotius yang masih muda, Paulus tidak menunjukkan rasa malu untuk menggunakan namanya untuk menguatkan komitmen Timotius dalam menghadapi ajaran palsu yang telah muncul di Efesus.

Semua orang Kristian, dan bukan hanya uskup, dipanggil kepada ketakwaan, iman, kasih, ketabahan, dan kelembutan.
Tanpa rahmat yang kita terima daripada pengakuan iman kita dan sakramen, tidak seorang pun daripada kita dapat memenuhi kriteria itu.

Sama seperti para nabi memberi amaran kepada Israel bahawa status istimewanya tidak akan melindungi tetapi sebaliknya mengutuknya jika ia gagal bertindak selaras dengan rahmat itu.

Begitu juga berkat rahmat yang luar biasa yang kita terima dalam sakramen tidak akan menjamin keselamatan kita jika kita tidak menerima dan berubah.

Yesus tidak mengatakan bahawa kekayaan itu sendiri adalah penghalang ke syurga, tetapi sebaliknya kita akan bertanggungjawab atas kekayaan kita dan apa yang kita lakukan dengannya.

Jika kita menyimpannya untuk diri kita sahaja, maka ia boleh menjadi penghalang kepada kehidupan kekal. — Fr Wilson Francis, Keuskupan Agung Kota Kinabalu

Total Comments:0

Name
Email
Comments