Sentiasa “log masuk” sikap berjaga-jaga

Dalam kehidupan kita, kita menghadapi pelbagai jenis persediaan kerana kita menunggu seseorang datang atau sesuatu berlaku dalam hidup kita.

Nov 25, 2022


HARI MINGGU ADVEN 1
TAHUN A
Yesaya 2:1-5
Roma 13:11-14a
injil matius 24:37-44

Dalam kehidupan kita, kita menghadapi pelbagai jenis persediaan kerana kita menunggu seseorang datang atau sesuatu berlaku dalam hidup kita.

Kita menghabiskan banyak wang dan tenaga untuk persiapan ini. Contohnya, menyediakan majlis kenduri, persiapan untuk kerjaya atau perkahwinan dan kelahiran bayi.

Kita sangat teruja tentang perkara ini yang akan datang atau akan berlaku. Tetapi berapa ramai di antara kita yang bersedia untuk kematian kita sendiri supaya kita boleh masuk ke dalam Kerajaan Tuhan.

Hari ini adalah Ahad pertama Adven. Adven seperti yang anda ketahui, bermaksud “kedatangan.”

Dalam Injil hari ini bercakap tentang kewaspadaan dan persediaan di penantian kita.

Rakan-rakan yang dikasihi, apa yang kita tunggu? Apa yang sedang kita persiapkan? Apa yang kita cari? Adakah kita sedang mencari keajaiban?

Jika kita menunggu Kristus dilahirkan, Kristus telah pun dilahirkan dua ribu tahun dahulu. Dia adalah Penyelamat kita dan juga saudara kita.

Jika kita sedang menunggu Roh Kudus untuk tinggal di antara kita, Dia sudah ada di dalam kita tetapi kita tidak mengenali kehadiran dan peranan-Nya dalam hidup kita. Jika kita sedang menunggu Gereja dilahirkan, Gereja sudah ada di tengah-tengah kita.

Jika kita menunggu iman, Tuhan memberikan segalanya kepada kita. Apa yang kita tunggu lagi?

Setiap Ahad, kita menghadiri Misa Kudus. Kita menerima tubuh Kristus dan Kristus menjadi sebahagian daripada kita. Tetapi selepas Misa, kita kembali kepada tabiat lama kita.

Apa yang Tuhan lihat daripada kita ialah cara hidup yang berubah, arah yang baru dan kehidupan yang diperbaharui. Kehidupan yang mana kita dapat melihat wajah Kristus dalam diri orang lain terutamanya orang yang hina.

Seperti yang Kristus katakan: “Apa yang kamu perbuat kepada saudara-saudara yang paling hina, itulah yang kamu lakukan kepada-Ku.” Cara hidup yang berubah ini bukan sahaja sekarang, tetapi ia sepatutnya Kini Dan Selamanya.

Ahad Adven pertama yang membuka tahun liturgi baru dalam Gereja kita adalah jemputan bagi umat Kristian untuk terus berjaga rohani dan untuk bersiap sedia untuk kedatangan Tuhan pada Parousia atau kedatangan kedua.

Akibatnya, Kristus memanggil kita beberapa sikap yang betul. Sikap ini boleh digunakan untuk kelahiran Yesus pada Krismas dan juga untuk Kedatangan Kedua Kristus.

Pertama, Kristus memanggil kita untuk “berjaga-jaga”. Sungguh mengagumkan untuk diperhatikan bahawa dunia hari ini boleh dicirikan sebagai terjaga.

Kita mempunyai pertubuhan komersial yang menawarkan perkhidmatan “24 jam”. Mereka tetap terjaga.

Begitu juga, dunia Internet sedang terjaga. Perkhidmatan ini adalah 24 jam dan pengguna mahu memastikan diri mereka “log masuk” sepanjang masa. Tetapi, secara rohani, apakah yang dimaksudkan untuk berjaga? Pertama: berjaga bermakna untuk menyimpan dalam fikiran kita keputusan sedar untuk memasuki semangat Adven. Pada masa yang sama, kita mesti mengingati hakikat bahawa Kristus datang pada akhir zaman. Kita harus sentiasa mempunyai kesedaran berterusan ini. Kita tidak boleh mudah terpengaruh dengan godaan duniawi.

Kedua: Kristus menyarankan kita untuk “bersedia” untuk kedatangan-Nya. Persediaan untuk sebarang kemungkinan bukanlah sesuatu yang asing bagi kita. Sebagai contoh, pertubuhan komersial yang menawarkan perkhidmatan 24 Jam melakukan beberapa persiapan. Mereka mengupah pengawal keselamatan untuk mengelakkan kemungkinan berlaku kecurian.

Dengan cara yang sama, kita perlu bersiap sedia untuk kedatangan Tuhan. Semasa kedatangan, persediaan fizikal kita yang lebih jelas harus ditambah dengan persiapan rohani.

Pertobatan bukan sahaja dikaitkan dengan musim Pra-Paskah tetapi juga pada musim Adven. Pertobatan itu haruslah termasuk keinsafan hati kita. Perlu ada pergerakan daripada mementingkan diri sendiri kepada tidak mementingkan diri sendiri; daripada kedekut menjadi pemurah. Sesungguhnya, kemurahan hati adalah semangat bermakna musim ini. — Fr Wilson, Keuskupan Agung Kota Kinabalu

Total Comments:0

Name
Email
Comments