Sri Paus seru akhiri penggunaan penyeksaan

Sri Paus Fransiskus mendesak masyarakat antarabangsa untuk bekerja secara nyata menolak hukuman seksaan dan lebih menyokong para mangsa serta keluarga mereka.

Jun 09, 2023

Sri Paus mempersembahkan intensi bulan Jun untuk mengakhiri hukuman penyeksaan


TAKHTA SUCI: Sri Paus Fransiskus mendesak masyarakat antarabangsa untuk bekerja secara nyata menolak hukuman seksaan dan lebih menyokong para mangsa serta keluarga mereka.

“Mari kita hentikan kengerian penyeksaan ini. Penting untuk menempatkan martabat manusia di atas segalanya,” kata Bapa Suci dalam pesan video yang diterbitkan pada Mei 30 oleh Jaringan Doa Sedunia Paus.

Jaringan doa tersebut menyiarkan video pendek Sri Paus yang mempersembahkan intensi doa khusus setiap bulan.
Untuk bulan Jun, Sri Paus mempersembahkan intensi doanya untuk penghapusan penyeksaan.

Hari Antarabangsa untuk Menyokong Mangsa Penyeksaan jatuh pada Jun 26.

Konvensi Menentang Penyeksaan dan Perlakuan atau Penghukuman Lain yang Kejam, Tidak Manusiawi atau Merendahkan Martabat, ditubuhkan pada tahun 1987.

Meskipun hukuman seksaan dilarang oleh undang-undang antarabangsa dan sebahagian negara, penyeksaan itu masih dipraktikkan di seluruh dunia.

Alice Edwards, pelapor khusus PBB tentang penyeksaan dan perlakuan atau hukuman lain yang kejam, tidak manusiawi, atau merendahkan martabat, mengatakan, “Tugas negara-negara adalah untuk menyelidiki penyeksaan, namun secara universal, ia kurang dilaksanakan.”

Setiap negara memiliki kewajiban untuk menyelidiki tuduhan penyeksaan, mendakwa atau mengekstradisi suspek, dan menghukum pesalah dengan hukuman yang mencerminkan keberatan kesalahan itu, katanya kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada Mac 2023.

Dalam pesan videonya, Sri Paus Fransiskus bertanya, “Sebesar mana keupayaan manusia untuk melakukan kekejaman? Hukuman penyeksaan bukan sesuatu yang baru. Mari kita fikirkan bagaimana Yesus sendiri diseksa dan disalibkan.

“Mari kita berdoa agar masyarakat antarabangsa berkomitmen secara konkrit untuk menghapuskan penyeksaan, lebih menyokong mangsa dan keluarga mereka,” tambahnya. -- CNA

Total Comments:0

Name
Email
Comments