Wanita, ketidakadilan dan feminisme

Di mana-mana sahaja, ramai orang yang percaya tidak ada lagi isu atau masalah mengenai status wanita. Pendapat dan kepercayaan ini, sekurang-kurangnya di negara-negara demokrasi mengatakan golongan wanita sudah menikmati kesaksamaan penuh seperti lelaki.

Jun 17, 2022


Di mana-mana sahaja, ramai orang yang percaya tidak ada lagi isu atau masalah mengenai status wanita. Pendapat dan kepercayaan ini, sekurang-kurangnya di negara-negara demokrasi mengatakan golongan wanita sudah menikmati kesaksamaan penuh seperti lelaki.

Selain itu, bagi kebanyakan orang, feminisme adalah perkataan yang buruk, berunsur politik, mewakili ideologi liberal radikal yang agendanya bertentangan dengan nilai kekeluargaan tradisional. Apa yang perlu diperjelaskan tentang ini?

Pertama sekali, feminisme, seperti agama Kristian, adalah istilah luas yang merangkumi kedua-dua ungkapan yang sihat dan tegas. Ada feminisme yang baik dan ada yang tegas, begitu juga dengan Kristian.

Walau apa pun, tujuan utama saya di sini adalah untuk menyatakan bahawa tiada apa yang boleh jauh dari kebenaran selain kepercayaan polos bahawa kesaksamaan jantina telah dicapai — di mana-mana sahaja di dunia ini. Sebenarnya tidak. Kesaksamaan ini masih tidak berlaku pada masa sekarang!

Kenapa saya mengatakan sebegini? Sebelum memberikan bukti yang lebih besar, izinkan saya membahagikan satu contoh sahaja. Saya tinggal di Barat, di Amerika Syarikat, di Amerika, di Texas, di San Antonio (sebuah kota beragama Kristian dan penuh belas kasihan), dalam budaya demokratik yang bangga dan percaya dirinya sebagai mercu kepada dunia dalam hal-hal memperjuangkan hak asasi manusia dan kesaksamaan wanita. Namun, semasa saya membaca akhbar harian di sini, jarang sekali dalam seminggu, tidak ada laporan seorang wanita mati kerana keganasan rumah tangga.

Lebih-lebih lagi, ini hanya laporan wanita dibunuh oleh pasangan domestik; saya percaya bilangan sebenar adalah lebih tinggi lebih-lebih lagi kes wanita yang mengalami penderaan fizikal dan seksual di rumah kita. Perhatikan, dalam 90% daripada kes ini, wanita yang meninggal dunia.

Walau bagaimanapun, bagi menyokong dakwaan bahawa wanita masih menderita, secara besar-besaran dan tidak seimbang, menderita kerana ketidaksamaan, izinkan saya memetik satu siri komen daripada buku terbaharu bertajuk Awakening oleh seorang penulis terkenal, Joan Chittister:

-- “Hakikatnya dua pertiga daripada kaum miskin di dunia adalah wanita, dua pertiga di dunia ini adalah buta huruf dan dua pertiga daripada kelaparan dunia adalah wanita.

Penindasan terhadap separuh umat manusia tidak dapat dijelaskan begitu sahaja … Wanita adalah sebahagian besar daripada orang miskin, kebanyakan mereka menjadi pelarian, kebanyakan mereka adalah golongan tidak berpendidikan, kebanyakan mereka dipukul dan kebanyakan mereka, ditolak oleh dunia.”

-- “Sejarah wanita ialah salah satu sejarah penindasan, diskriminasi dan keganasan dan universal. Dalam agama Buddha, wanita yang telah menjalani kehidupan dengan penuh dedikasi rohani, dilatih untuk menerima perintah daripada bhikkhu lelaki yang lebih muda daripadanya.

Dalam Islam, wanita diwajibkan untuk menutup kepala dan menutup tubuh mereka untuk menyatakan ketidaklayakan mereka dan menandakan hakikat bahawa mereka adalah milik seseorang lelaki.

Dalam agama Hindu, wanita ditinggalkan oleh suami mereka untuk mengejar mas kahwin yang lebih tinggi atau bertanggungjawab atas kematian si suami kerana karma buruk seorang wanita.

Dalam kebanyakan bentuk Yudaisme, wanita dinafikan mengikuti upacara-upacara agama dan pendidikan agama.

Dalam agama Kristian, sehinggalah baru-baru ini dan dalam banyak sektor lagi, hak undang-undang wanita telah disamakan dengan hak kanak-kanak di bawah umur; Memukul isteri dilindungi oleh hak domestik dan kehidupan rohani wanita juga ditentukan, diarahkan, dan dikawal oleh lelaki beriman.”

Selain itu, Chittister, juga telah menyerlahkan ironi yang biasanya tidak disedari bahawa kegagalan kita dalam memberikan wanita status yang sama selalunya tersembunyi.

Inilah ironinya. Ramai di antara secara sedar atau tidak sedar, bersikap seperti apa yang boleh dipanggil sebagai “romantika feminism” iaitu sikap terlalu meninggikan dan mengangungkan wanita tetapi ironinya, pada masa yang sama, menafikan kesaksamaan para wanita.

Kata Chittister: “bukan pada kelas lain, sudah tentu ada banyak puisi tentang wanita, begitu banyak muzik tentang wanita, begitu banyak bunga, begitu banyak pujian, begitu banyak toleransi, begitu banyak cinta romantis untuk wanita tetapi amat sedikit penghormatan moral dan intelek, rohani dan manusia untuk mereka.

Pada dasarnya, meskipun mengagungkan wanita, kita sebenarnya memberitahu mereka bahawa wanita sangat istimewa dan hebat tetapi sehingga anda tidak sepatutnya dilayan dengan cara yang sama seperti lelaki!

Saya sudah cukup matang dan telah melalui beberapa generasi feminisme.

Pada tahun 1980-an dan 1990-an, apabila saya mengajar teologi di beberapa universiti, feminisme, baik yang sihat dan tegas, sangat kuat dalam fakulti dan dalam kebanyakannya menjadi objektif dalam pertubuhan pelajar.

Saya mengaku bahawa saya tidak selalunya selesa dengannya, terutamanya dengan nada feminisme ini yang keras, seperti militan. Tetapi saya sedar akan kebenaran dan kesahihannya, walaupun saya takut ia akan menyimpang.

Nah, zaman telah berubah. Hari ini, di dalam fakulti yang saya ajar, hari demi hari, saya bertemu dengan wanita, wanita yang lebih muda, yang mempunyai sedikit simpati atau tidak memandang tinggi terhadap semangat feminisme pada tahun 1980-an dan 1990-an.

Hampir ada sikap merendahkan wanita yang mempelopori agenda feminis.

Sebahagiannya kerana arus masa dan pandangan generasi sekarang yang sudah berubah. Walau bagaimanapun, sebahagiannya, begitu naif dan percaya, bahawa perjuangan hak wanita ini telah dimenangi, bahawa wanita kini telah mencapai kesaksamaan penuh dan tidak perlu lagi untuk berjuang dengan gaya lama.

Jadi, apabila saya membaca laporan Chittister yang ‘suram’ dan membaca tentang keganasan rumah tangga hampir setiap hari di akhbar kita, saya merindui pejuang-pejuang wanita yang pernah saya temui di dalam kelas semasa pertemuan fakulti bertahun yang lalu. — Hakcipta Terpelihara 1999-2022 @ Fr Ron Rolheiser

Total Comments:0

Name
Email
Comments