News In Malay

 • Tuhan mengamanahkan umat manusia kepada WANITA

  Mar 28, 2014

  “Banyak perkara yang mengubah dan telah menukar budaya kita. Tetapi satu hal yang tidak pernah berubah ialah peranan wanita yang mengandungkan anak di dalam rahimnya serta melahirkan anak-anak di dunia ini,” demikian kata Pn Janet K.L Chee, Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna.

 • Peranan wanita sentiasa dihargai dan diiktiraf Gereja

  Mar 28, 2014

  Bulan Mac selalu dikaitkan dengan wanita. Sebagai seorang wanita, saya amat bangga kerana Paus Fransiskus dan para pendahulunya sentiasa meninggikan martabat wanita dalam Gereja.

 • Ribuan manuskrip Vatikan mula didigital

  Mar 28, 2014

  Ribuan manuskrip bersejarah Vatikan hingga kini yang hanya dapat diakses oleh para cendikiawan di Vatikan, kini mula didigitalisasi selama empat tahun ke depan, dengan menggunakan teknologi NTT Data dari Jepun.

 • Kenali Santo Anda St Vincentius Ferrer

  Mar 28, 2014

  St. Vincentius Ferrer adalah seorang pahlawan Kristian yang hebat. Dia dilahirkan di Valencia, Sepanyol pada tahun 1350. Dia berdevosi secara khusus kepada Santa Perawan Maria. Apabila berbicara tentang Bonda Maria, dialah yang sentiasa teruja dan ceria.

 • Takhta Suci siap sedia sambut kanonisasi dua Bapa Suci

  Mar 28, 2014

  Pada bulan September tahun lalu, Paus Fransiskus telah mengumumkan bahawa beliau akan memberikan kanonisasi kepada Beato Yohanes XXIII dan Beato Yohanes Paulus II menjadi santo dalam sebuah upacara khusus pada April 27, sempena minggu Kerahiman Ilahi.

 • Rayakan pengampunan seperti Bapa kepada Anak yang Hilang

  Mar 28, 2014

  Semasa memimpin doa Angelus pada hari Ahad, Mac 23, Paus Fransiskus mengumumkan bahawa Mac 29-30 merupakan “24 jam untuk Tuhan” di mana umat berpeluang untuk berdoa secara khusus dan melakukan Sakramen Pengakuan.

 • Mahkamah batal permit pembinaan Gereja Katolik

  Mar 28, 2014

  Mahkamah di Jawa Barat membatalkan permit yang dikeluarkan oleh kerajaan bagi membina sebuah Gereja Katolik pada Mac 20 lalu dengan alasan, Gereja gagal mengadakan iklan jangka panjang bagi mewartakan pembinaan bangunan tersebut.

 • Keuskupan ‘kosong’ akibat keganasan

  Mar 28, 2014

  Keuskupan Malakal di Sudan Selatan mengalami kehancuran sehingga para Paderi, rahib dan umat terpalsa dikeluarkan dari situ. Ada juga harus melarikan diri akibat keganasan yang dilakukan oleh pemberontak, kata administrator keuskupan itu.

 • Sabda Tuhan hidup melalui kerendahan hati

  Mar 28, 2014

  Paus Fransiskus memberi amaran kepada umat agar tidak mempergunakan Sabda Tuhan bagi kegunaan diri sendiri seperti yang dilakukan oleh kaum Farisi, sebaliknya menggunakan Sabda Tuhan untuk berdoa serta dorongan bagi merendahkan hati, demikian kata Paus Fransiskus.

 • Belia masuk IPG disambut gembira

  Mar 28, 2014

  St Paul Balung merupakan antara stasi luar Paroki Holy Trinity Tawau yang menjadi pusat pertemuan utama bagi pelatihpelatih baru UiTM , IPG dan juga pelatih dari Kolej Jururawat Kemasyarakatan Tawau sempena program menyambut kedatangan mereka ke Institusi Pengajian Tinggi di Tawau.