News In Malay

 • Tinggalkan polemik, temui semula keindahan liturgi

  Jul 01, 2022

  Sri Paus Fransiskus telah menulis Surat Apostolik Desiderio Desideravi kepada umat Tuhan mengenai liturgi, untuk mengingati makna mendalam perayaan Ekaristi dan menjaga persekutuan.

 • Vatikan umum Logo rasmi Tahun Jubli 2025

  Jul 01, 2022

  Logo rasmi Jubli yang akan dirayakan pada 2025, telah diperkenal dan diumumkan dalam sidang akhbar yang diadakan pada 28 Jun 2022, di Sala Regia Istana Apostolik Vatikan.

 • Pemberian rahmat yang percuma

  Jul 01, 2022

  Terdapat ketegangan di kalangan orang Kristian hari ini di kalangan mereka yang mahu menghulurkan belas kasihan Tuhan di mana-mana, tanpa sebarang syarat, dan mereka yang lebih pendiam dan bersikap memilih untuk menyalurkan kasih Tuhan.

 • Bergerak ke tengah-tengah ‘serigala’ dengan senjata perdamaian

  Jul 01, 2022

  Yesus mengutus tujuh puluh (dua) murid ke seluruh jurusan untuk mempersiapkan kedatangan-Nya ke daerah- daerah dan tempat-tempat, yang akan dikunjungi-Nya.

 • Perhimpunan Pra-Sinodal Keuskupan Agung Kuala Lumpur

  Jul 01, 2022

  “Sinode ini direka untuk mendengar dari akar umbi, terutamanya mereka yang berada di luar Gereja, terabai dan yang telah meninggalkan Gereja … sinode ingin mendengar bukan sahaja daripada umat Katolik tetapi jika boleh, semua orang.

 • Peperangan ... kita harus berbuat apa?

  Jul 01, 2022

  Dunia belum selesai dengan kebimbangan serta kesan pandemik virus corona, dikejutkan pula dengan konflik di Myanmar dan situasi perang antara Rusia dan Ukraine.

 • Pertemuan AYC dengan para pemimpin belia di SHC

  Jul 01, 2022

  Belia dan Gereja sinodal yang menyertai, bermisi dan berpartisipatif

 • Kami Kudus: Membangun hubungan akrab dengan Tuhan

  Jul 01, 2022

  KAMI Kudus (Bahasa Inggeris) telah diadakan dari 11-12 Jun di Pusat Rekreasi & Latihan MBS dengan tema A Close Contact Weekend with Jesus Christ. (Hubungan akrab dengan Yesus Kristus di hujung minggu).

 • Gereja dipanggil bangunkan budaya peduli

  Jul 01, 2022

  Pada Misa Hari Raya Santo Petrus dan Paulus, Sri Paus Fransiskus memberkati pallium untuk Uskup Agung Metropolitan yang baharu, dan mengingatkan umat beriman bahawa Gereja dipanggil untuk “segera bangun” dan “berjuang dengan baik.”

 • Doa rosari komuniti lelaki pertama di Mexico

  Jul 01, 2022

  Pada hari perayaan Hati Maria yang Tak Bernoda, 25 Jun, beratus-ratus orang lelaki mengambil bahagian dalam Rosari Komuniti Lelaki yang pertama di Kota Mexico yang dengan lantang mengisytiharkan “Hidup Kristus Raja!”