News In Malay

 • 13 Pelayan Komuni diutus pada Hari Paskah

  May 13, 2022

  Bersempena hari Kebangkitan Kristus Yesus, Fr. Jalius J. Sading telah menyempurnakan perutusan terhadap 13 orang Pelayan Komuni Tak Lazim (Extra-ordinary minister of the Holy Communion) semasa dalam Perayaan Ekaristi.

 • Dialog sosial, memperkasa keselamatan, kesihatan di tempat kerja

  Apr 29, 2022

  Belajar daripada kejayaan yang dicapai semasa menangani situasi kompleks seperti pandemik, mungkin membantu mencegah berjuta-juta kematian akibat kemalangan dan penyakit, ujar laporan ILO, yang menunjukkan bagaimana dialog sosial telah menyumbang kepada pelaksanaan langkah-langkah yang pantas dan berkesan semasa krisis Covid-19.

 • Ujian besar-besaran COVID-19 di kota besar China, penerbangan ditangguhkan

  Apr 29, 2022

  Kota besar China di Guangzhou membatalkan ratusan penerbangan pada 28 April lalu dan melancarkan ujian besar-besaran terhadap 5.6 juta orang selepas seorang suspek kes Covid-19, dalam usaha membendung coronavirus di seluruh republik itu.

 • Kesedihan dalam menghadapi kematian

  Apr 29, 2022

  Sukar untuk seorang kanak-kanak terpaksa tidur ketika ahli-ahli keluarga yang lain sedang meraikan sesuatu. Tiada siapa yang mahu tidur semasa orang lain masih berjaga. Tiada siapa yang mahu ketinggalan dalam hidup.

 • Roh Kudus akan memantapkan kita untuk taat kepada Tuhan

  Apr 29, 2022

  Pada minggu lalu kita telah menyaksikan para murid Yesus berkurung di dalam ruang bilik kerana ketakutan dan Tomas pula melarikan diri daripada komuniti rasul itu.

 • Bangkitkan sifat Tuhan dalam keluarga, komuniti

  Apr 29, 2022

  Pesta Kerahiman Ilahi peringkat Keuskupan Keningau

 • Peraduan mewarna Semarakkan MJD50!

  Apr 29, 2022

  Keuskupan Melaka Johor (MJD) dengan sukacitanya akan merayakan ulangtahun jubli emas pada tahun ini. Dalam meraikan sukacita perjalanan iman selama 50 tahun, perayaan ini juga adalah untuk memandang 50 tahun yang mendatang.

 • Pandangan Gereja tentang Kecerdasan Buatan

  Apr 29, 2022

  Semasa menyampaikan ucapan kepada para peserta seminar “Common good in the digital age” pada Sept 2019 di Vatikan, Sri Paus Fransiskus mengatakan AI dapat memberikan kesan penting bagi perkembangan aktiviti manusia.

 • Budaya perjumpaan bukan sekadar bertemu tetapi memberi perhatian

  Apr 29, 2022

  “Jika kita benar-benar percaya kepada Yesus, kita mesti melakukan apa yang Yesus lakukan iaitu bertemu orang lain, berjumpa dengan jiran kita, untuk berkongsi dengan mereka akan kebenaran Injil yang menyelamatkan,” kata Sri Paus Fransiskus kepada sekumpulan pelajar dari sebuah universiti di Ireland.

 • Pada Hari Bumi, kaum muda sampaikan “surat cinta” untuk calon presiden Filipina

  Apr 29, 2022

  Greenpeace telah bergandingan tangan dengan kaum muda di Filipina untuk menyampaikan “surat cinta” kepada calon presiden dalam pilihan raya tidak lama lagi, yang menyeru calon presiden memastikan “keadilan iklim dan aksi iklim”.