News In Malay

 • Sembuhkan “barah” demokrasi dengan visi Injil

  Jul 20, 2024

  Sri Paus Fransiskus menggesa umat Katolik untuk membantu membetulkan proses demokrasi melalui komuniti dan politik amal kasih.

 • Kanak-kanak Myanmar kehilangan impian, lebih 13,000 sekolah ditutup akibat perang

  Jul 20, 2024

  Masyarakat di Myanmar menyatakan kekecewaan mereka kerana lebih dari seperempat sekolah di negara tersebut ditutup akibat konflik yang masih berterusan, menyebabkan puluhan ribu kanak-kanak tidak memiliki peluang pendidikan, lapor Radio Free Asia (RFA) pada Julai 8 lalu.

 • Erti kedukaan kita

  Jul 20, 2024

  Kita menjalani kehidupan ini dengan “berkabung dan menangis di lembah air mata.” Ini adalah sebahagian daripada doa yang ibu bapa saya doakan setiap hari seperti yang dilakukan oleh ramai orang lain dalam generasi mereka.

 • Kemurahan Ilahi mengiringi kita hingga akhir hayat

  Jul 20, 2024

  Menurut Injil Markus Yesus sungguh mendidik murid-murid-Nya secara utuh. Mereka diberi tugasan dan kemudian diutus untuk melaksanakannya.

 • Pesta menuai: ungkapan syukur atas berkat Tuhan

  Jul 20, 2024

  Lebih 60 komuniti dari Sabah dan Sarawak yang tinggal di sekitar Kuala Kubu Bahru, berhimpun dalam Misa Kudus pagi pada Jun 30, di Gereja St Paul the Apostle untuk merayakan Pesta KAGAPE 2024.

 • Perayaan Kaamatan, Gawai yang pertama di Gereja Our Lady of Mount Carmel

  Jul 20, 2024

  Buat pertama kalinya, komuniti Katolik dari Malaysia Timur Gereja Our Lady of Mount Carmel menganjurkan pesta Kaamatan dan Gawai pada Jun 30 lalu.

 • Tiga keramaian tradisi ajak umat utamakan keharmonian

  Jul 20, 2024

  Komuniti Umat Berbahasa Malaysia (KUBM) di Gereja Holy Redeemer Klang telah meraikan Pesta KAGAPE (Kaamatan, Gawai dan Panen) pada Julai 7 lalu.

 • Persoalan tentang madah Kyrie Eleison

  Jul 20, 2024

  Selain Misa, Perjanjian Baru pada awalnya ditulis dalam bahasa Yunani dan para rasul sering memberitakan Injil kepada orang-orang Yahudi dan bukan Yahudi yang berbahasa Yunani.

 • Jadilah seperti yang Tuhan kehendaki untuk anda

  Jul 20, 2024

  Dengan semangat perpaduan dan iman, 93 belia dari Gereja Visitation, Seremban; Gereja St Theresa, Nilai (CSTN); Gereja St Aloysius, Mantin (CSAM); Gereja Immaculate Conception (CIC), Port Dickson dan Chapel Bonda Maria, Kampung Tekir berkumpul untuk Kem Penguatan 2024 di Pusat Pastoral CSTN.

 • Komkep tetapkan strategi baharu untuk kerasulan belia

  Jul 20, 2024

  “Rangkul dan Tumbuhkan Penganut Muda Katolik untuk Gereja Viral dan Vital”, sebuah seruan yang diinspirasikan dari dokumen Christus Vivit Sri Paus Fransiskus telah membawa 63 perwakilan dari 37 komisi kerasulan belia keuskupan, menghadiri Sidang Pleno Nasional Komisi Belia Indonesia (Komkep), yang diadakan pada bulan Jun lalu.