News In Malay

 • Firman Tuhan memberi peneguhan iman dan memelihara jiwa

  Jun 02, 2023

  Umat Katolik di Kemboja perlu mempelajari Kitab Suci (Alkitab) untuk menjadi rasul Yesus Kristus yang baik dan mereka juga harus mengutamakan pendidikan untuk menyumbang pada pembangunan masyarakat, kata Uskup Agung Peter Bryan Wells, Duta Besar Vatikan untuk Thailand dan Kemboja dan delegasi Vatik

 • Paus akan kunjungi Fátima semasa WYD

  Jun 02, 2023

  Sri Paus Fransiskus akan mengunjungi Tempat Suci Fátima semasa kunjungannya ke Portugal untuk menghadiri perayaan Hari Kaum Muda Sedunia 2023 (WYD), kata Vatikan.

 • Bergabung dengan orang muda demi kebaikan planet ini

  Jun 02, 2023

  Meskipun orang tua suka mengeluh tentang “orang muda hari ini,” mereka harus mengakui bahawa generasi muda memimpin dalam menentang “sistem ekonomi yang tidak adil bagi orang miskin dan memperjuangkan kelestarian alam ciptaan,” tulis Sri Paus Fransiskus.

 • Gereja cari bantuan untuk Myanmar yang dilanda taufan Mocha

  Jun 02, 2023

  Gereja di Myanmar yang dilanda perang saudara sedang mengetuk pintu organisasi atau pertubuhan-pertubuhan antarabangsa untuk menyumbangkan bahan bantuan ke negara Asia Tenggara yang dilanda Taufan Mocha.

 • Regina Coeli bersama Sri Paus Fransiskus: Lakukan sesuatu ...elak dari terbiasa dengan konflik dan kekerasan

  Jun 02, 2023

  Semasa memimpin Regina Coeli, pada Mei 21, Sri Paus Fransiskus menyeru kepada masyarakat antarabangsa agar mempromosikan dialog di Sudan, dan terus menyokong rakyat Ukraine yang “terseksa”.

 • Jangan tutup media Keuskupan

  Jun 02, 2023

  Terdapat banyak ancaman yang dihadapi oleh Gereja, salah satunya ialah menghidupkan media Katolik Keuskupan. Pada masa ini, khususnya di Barat, kebanyakan media sekular menutup seksyen keagamaan.

 • Menghadapi Keadaan yang Tak Dapat Diubah

  Jun 02, 2023

  Saya mempunyai seorang sahabat. Pada suatu hari, sahabat saya itu menghadapi masalah yang berat. Dia tidak mampu menyelesaikannya sendiri dan sangat tertekan.

 • Hari Study liturgi: Membedah liturgi Gereja Katolik

  Jun 02, 2023

  Pada Mei 6. 2023 yang lalu, Hari Study liturgi peringkat paroki KSFX telah diadakan di Dataran Katedral St Francis Xavier.

 • Menjadi ahli komunikasi perkara kebaikan

  Jun 02, 2023

  Meraikan tema “Berbicara dari hati menurut kebenaran dalam kasih” (Ef. 4:5) sempena Hari Komunikasi Sosial Sedunia (WCD) ke-57, para ahli Komiti Komunikasi Sosial (KOMSOS) dari hampir kesemua paroki di Keuskupan Agung Kota Kinabalu berkumpul dalam Misa Kudus pada Mei 21 lalu di Katedral Hati Kudus Kota Kinabalu.

 • Memperkenalkan Laudato Si’ di desa terpencil

  Jun 02, 2023

  Fr Joseph Ding, Ketua Komisi Keadilan Ciptaan (CJC) Keuskupan Miri telah mengadakan Bengkel Keadilan Penciptaan Laudato Si’ di sebuah perkampungan rumah panjang, Long Jegan di paroki Lapok, pada penghujung bulan lalu.