News In Malay

 • Sri Paus bakal siap dokumen tentang Hati Kudus Yesus

  Jun 15, 2024

  Bapa Suci Fransiskus telah mengumumkan bahawa beliau sedang bersiap untuk menulis dokumen yang didedikasikan untuk pengabdian “menerangi jalan pembaharuan Gereja, tetapi juga untuk mengatakan sesuatu yang penting kepada dunia yang nampaknya telah kehilangan semangatnya. ”

 • Mengembalikan getaran cinta

  Jun 15, 2024

  Ada kalanya geli hati seorang paderi yang tidak pernah berkahwin tetapi dicari oleh umat kerana mahu meminta bimbingan dan nasihat. Mencari paderi untuk meminta bimbingan memang baik. Ini merupakan cara yang bijak.

 • Pertumbuhan iman kita: berbuah atau mati?

  Jun 15, 2024

  Diidam-idamkan juga negara yang makin sejahtera, makin besar, makin kuat. Secara manusiawi hal-hal ini dapat difahami. Ini juga dialami oleh orangorang pada zaman Yesus. Dan ketika Yesus mewartakan Kerajaan Tuhan, kerajaan itu digambarkan secara manusiawi juga oleh orang-orang Yahudi.

 • Uskup Cornelius berkati Gereja St Petrus Faber, Sook

  Jun 15, 2024

  Hari Pentakosta menjadi amat bermakna bagi umat di KUK Gereja St Petrus Faber, Kg Lanas, Sook apabila Gereja tersebut diberkati pada Pesta Ulang Tahun Gereja Katolik.

 • Si kecil Orang Asli, Myanmar diraikan sempena World Children’s Day

  Jun 15, 2024

  Komiti Pelayanan Migran Gereja Sacred Heart of Jesus berganding bahu dengan Great British Circus untuk menghiburkan sekumpulan kanak-kanak pada Mei 26 lalu.

 • Wajibkah berziarah ke Tanah Suci?

  Jun 15, 2024

  Iman boleh mewujudkan sejarah! Sejarah perjalanan iman tidak dapat dilepaskan dari peribadi, waktu mahupun tempat.

 • Putera-puteri kecil pimpin liturgi sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia

  Jun 15, 2024

  Keberanian kanak-kanak menjadi lektor, koir, pemungut kolekte semasa Misa Kudus sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia di Katedral Hati Kudus Karamunsing, adalah sangat membanggakan.

 • Dua wakil pemimpin belia Malaysia hadiri kongres di Roma

  Jun 15, 2024

  Pada Mei 22-26 lalu, dua orang pemimpin belia dari Malaysia telah menghadiri International Youth Ministry Congress yang dianjurkan oleh Dikasteri untuk Rasul Awam, Keluarga dan Hidup di Il Carmelo, Roma, Itali.

 • 1,100 remaja sertai teenagers rally

  Jun 15, 2024

  Seramai 1,100 remaja dari pelbagai paroki di Keuskupan Miri telah menghadiri “Perhimpunan Remaja” yang dianjurkan. oleh Christ Teens di Hotel Imperial, Miri, baru-baru ini.

 • Yesus menawarkan diri-Nya untuk dunia

  Jun 15, 2024

  Ketika umat Katolik mengadakan perarakan Tubuh dan Darah Kristus (Corpus Christi) di jalan-jalan, “kita tidak melakukan ini untuk mempamerkan iman kita” sebaliknya mengajak orang lain untuk berbahagi dalam kehidupan yang Yesus berikan dengan menjadikan dirinya sebagai anugerah, kata Paus Fransiskus.