News In Malay

 • Paus Fransiskus edar mini Injil percuma

  Apr 11, 2014

  Paus Fransiskus membahagi- bahagikan salinan Injil bersaiz kecil yang boleh dibawa ke manamana kepada penziarah yang datang berdoa Angelus di Dataran Sto Petrus pada April 6 lalu, bagi menggalakkan umat untuk membaca Sabda Tuhan.

 • FSIC kenang penumpang dan anak kapal pesawat MH 370

  Apr 03, 2014

  Earth Hour merupakan acara tahunan Tabung Hidupan Liar Sedunia dan disambut pada hari Sabtu terakhir bulan Mac yang meminta kediaman serta pejabat mematikan lampu dan peralatan elektrik selama sejam sebagai kesedaran ke atas perubahan iklim.

 • Wanita Katolik berjuang sebar Injil dan nilai-nilai mulia

  Apr 03, 2014

  Kerasulan Wanita Katolik (CWA) dengan kerjasama Pusat Kebajikan Gembala Baik (PKGS) telah mengendalikan seminar selama setengah hari bertema, “Catholic Women : Precious and Beloved” di Dewan St Mary pada Mac 16 lalu.

 • Seminar Lanjutan Bimbingan dan Kaunseling di Pace Bane

  Apr 03, 2014

  Pada bulan Ogos, 2013, lebih kurang 120 peserta menyertai Seminar Bimbingan dan Kaunseling yang dikendalikan oleh Sr Lucy serta Sr Winnie Tuaran FSIC, di Pusat Pembentukan Rohani, Pace Bane, Kg Purak Papar.

 • Katil-katil bayi yang kosong ...

  Apr 03, 2014

  Sebuah negara Asia, Korea Selatan mengalami penurunan kelahiran bayi selama 13 bulan berturut-turut! Menurut kaji selidik, ramai orang di Korea menggelakkan perkahwinan dan memiliki anak.

 • Vatikan pindahkan Uskup ‘bling-bling’!

  Apr 03, 2014

  Vatikan telah memindahkan seorang uskup Jerman, yang mempunyai gaya hidup mewah setelah menghabiskan dana Gereja sebanyak 43 juta dolar AS untuk membangun kediamannya sedangkan Paus Fransiskus sentiasa menyeru golongan klerus dan Paderi menjalani hidup sederhana.

 • Kenali Santo Anda St Stanislatus

  Apr 03, 2014

  St. Stanislaus dilahirkan dekat Krakow, Poland pada tahun 1030.

 • Katolik India gabung seluruh dunia, rai Perayaan Pengampunan

  Apr 03, 2014

  Gereja Katolik India berganding bahu dengan Gereja sedunia untuk merayakan 'Perayaan Pengampunan' pada Mac 28-29, seperti yang diumumkan oleh Paus Fransiskus.

 • Rayuan untuk bebas wanita Kristian dianiaya, ditangguhkan

  Apr 03, 2014

  Rayuan bagi kes Asia Bibi, seorang wanita Pakistan yang disabitkan dengan kesalahan yang tidak pernah dilakukannya, telah ditangguh selepas si pendakwa gagal hadir dalam mahkamah, demikian laporan daripada agensi berita Fides.

 • Tanpa doa, Misa Kudus, Pengakuan, pelayanan Paderi akan jadi hambar

  Apr 03, 2014

  Sangti Papa Fransiskus menekankan kesucian dan kepentingan Sakramen Imamat semasa audiensi beliau dengan umat awam pada Mac 26 lalu. Prelatus itu menyeru semua umat untuk berkongsi dalam tiga Sakramen inisiasi, manakala dua vokasi khusus pula terkandung dalam dua Sakramen iaitu Sakramen Imamat dan Perkahwinan.